Poslopje šole v okviru Univerze v Princetonu, ki je do zdaj nosilo ime rasističnega predsednika Wilsona. Foto: AP
Poslopje šole v okviru Univerze v Princetonu, ki je do zdaj nosilo ime rasističnega predsednika Wilsona. Foto: AP

Wilson je bil predsednik ZDA med letoma 1913 in 1921, pomagal je tudi ustanoviti Ligo narodov, predhodnico Združenih narodov. Obenem pa je zagovarjal segregacijo temnopoltih od belcev in njeno uveljavitev zahteval od več zveznih agencij, ki so to prakso končale že več let prej.

Ko je bil predsednik Univerze v Princetonu, je študij tam prepovedal temnopoltim študentom, odkrito pa je zagovarjal rasistično organizacijo kukluksklan, poroča BBC.

Trenutni predsednik univerze Christopher Eisgruber je v pojasnilo odločitve o umiku Wilsonovega imena dejal, da je bil "Wilsonov rasizem precejšen in pomemben tudi glede na standarde njegovega časa". Vodstvo univerze se je odločilo, da zaradi Wilsonovih "rasističnih stališč in politik" njegovo ime ni primerno za šolo za javne politike v okviru univerze. Šola se bo po novem imenovala Princetonova šola za javne in mednarodne zadeve.

Sorodna novica Protesti v ZDA: Zahteve po koncu rasizma v državi, ki na rasizmu temelji

Kot je še dejal Eisgruber, pa Princeton Wilsona z imenovanjem omenjene šole ni počastil zaradi njegovega rasizma, pač pa ne glede nanj ali celo ne vedoč zanj. Ravno to pa je problem, je dodal. "Princeton je del Amerike, ki je prepogosto zanemarjal, ignoriral ali opravičeval rasizem ter dopuščal vztrajnost sistema, ki diskriminira temnopolte ljudi," je dejal.

Ta mesec je ime enega svojih poslopij po Woodrowu Wislonu že spremenila Univerza Monmouth v New Jerseyju.

Se bo Misisipi znebil rasističnega simbola?

Medtem je spodnji dom kongresa ameriške zvezne države Misisipi sprejel resolucijo, ki bi lahko pomenila odstranitev grba Konfederacije z zastave te države. Konfederacija se je kot belska supremacistična tvorba namreč borila za ohranitev sužnjelastništva.

Zdaj mora predlog potrditi senatni odbor, nato pa bo o njem odločal zgornji dom kongresa Misisipija. Republikanski guverner Tate Reeves je sporočil, da bo v primeru potrditve predloga zakon podpisal.

Do spremembe imen univerzitetnih poslopij in napovedi spremembe zastave Misisipija prihaja po valu množičnih protirasističnih protestov po ZDA, ki jih je sprožil policijski uboj temnopoltega Georgea Floyda. Protestniki po državi zahtevajo konec policijskega nasilja in institucionalnega rasizma.