Kandidatu desnice Duque ni uspelo dobiti dovolj glasov, da bi zmagal v prvem krogu. Foto: Reuters
Kandidatu desnice Duque ni uspelo dobiti dovolj glasov, da bi zmagal v prvem krogu. Foto: Reuters
Gustavo Petro
V drugem krogu naj bi Petro dobil glasove volivcev, ki so v prvem krogu volili sredinskega kandidata. Foto: Reuters

Duque je po večini preštetih glasov dobil okoli 40 odstotkov glasov, nekdanji pripadnik levičarskega gibanja M-19 Petro pa okoli 25 odstotkov. Drugi krog volitev bo 17. junija.

41-letni senator Duque je odločen nasprotnik mirovnega sporazuma med kolumbijsko vlado in levičarskim gibanjem Farc. Napoveduje spremembe sporazuma, zaradi katerega je predsednik Juan Manuel Santos dobil Nobelovo nagrado za mir.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Santos pohvalil mirno, varno in gladko izvedbo volitev po dolgih desetletjih. To so bile prve volitve po pol stoletja brez grožnje Farca, ki je po sporazumu iz leta 2016 zdaj politična stranka, vendar ima v državnem kongresu le deset sedežev, kolikor mu pripada po mirovnem sporazumu.

Sporazum s Farcom velik del kampanje
Drugi krog volitev bo tako referendum o mirovnem sporazumu med Santosom in levičarskimi uporniki, ki je končal 52 let državljanske vojne z 260.000 mrtvimi, 83.000 pogrešanimi in 7,4 milijona ljudi, pregnanih z domov.

Ravno obljube o spremembah sporazuma, ki je razdelil kolumbijsko družbo, so razlog, da je Duque dobil največ podpore v prvem krogu. Po njegovem mnenju je sporazum preveč prizanesljiv do nekdanjih upornikov.

58-letni Petro pa medtem sporoča, da želi Kolumbijo brez sovraštva in maščevalnosti, manj neenakosti v družbi in konec korupcije.

Boj proti korupciji napoveduje tudi Duque, vendar pa namerava najprej poskrbeti za to, da bodo uporniki, ki so krivi zločinov, ustrezno kaznovani. Med kampanjo je opozarjal, da bo Petro Kolumbijo s svojim levičarstvom potisnil v brezno, v katerem je danes sosednja Venezuela.

Duque s podporo nekdanjega predsednika Uribeja
Duque ima podporo stranke demokratičnega centra nekdanjega predsednika države Álvara Uribeja, ki je na parlamentarnih volitvah marca osvojila večino v kolumbijskem kongresu.

Uribe je stranko ustanovil leta 2013 zaradi Santosovih prizadevanj za mirovni sporazum z levičarskimi uporniki. Tako kot Santos pa tudi Uribe v skladu z ustavo ne sme kandidirati za tretji mandat.

Napoveduje se tesen izid
Sredinski kandidat Sergio Fajardo je na nedeljskih volitvah dobil okrog 24 odstotkov glasov, konservativni kandidat Germán Vargas Lleras pa okrog sedem odstotkov.

Fajardovi volivci naj bi v drugem krogu svoje glasove večinoma oddali Petru, Llerasovi pa Duqueju, kar napoveduje tesen izid.

Ob morebitnem uspehu bi Petro postal prvi levičarski predsednik države, v kateri so na predsedniških volitvah doslej zmagovali desničarji.