Brazilska policija je preiskavo izvedla v tesnem sodelovanju z organi v Paragvaju in ZDA. Foto: EPA
Brazilska policija je preiskavo izvedla v tesnem sodelovanju z organi v Paragvaju in ZDA. Foto: EPA

Kot je v torek sporočila brazilska policija na svoji spletni strani, je podjetje s sedežem v Asuncionu v Paragvaju uvozilo več tisoč pištol, pušk in streliva, ki ga je kupilo od različnih evropskih proizvajalcev s sedežem na Hrvaškem, Češkem, v Sloveniji in Turčiji.

Nato je z orožja odstranilo serijske številke in ga preprodalo skupinam posrednikov na paragvajsko-brazilski meji, ki so ga prodali glavnim kriminalnim združbam v Braziliji.

V Paragvaju so po poročanju ameriške televizije ABC News prijeli najmanj 13 ljudi, tudi nekdanjega vodjo paragvajskega urada za nadzor nad uvozom in distribucijo orožja in streliva Dimabel, ki spda v okvir oboroženih sil. Zaradi suma neposrednih stikov s tihotapci orožja so ob nekdanjem vodji Dimabela, ki je visok vojaški častnik, prijeli tudi nekdanjega poveljnika paragvajskih letalskih sil, generala Artura Gonzaleza.

V preiskavi so ugotovili, da so bili vojaški častniki "v zameno za znatne vsote denarja" vpleteni v avtorizacijo uvoza orožja, spreminjanje dokumentov tako, da so bili v skladu z zakoni o strelnem orožju, in v izdajo dovoljenj za nezakonito prodajo orožja, so sporočili iz paragvajskega sekretariata za boj proti mamilom.

Policija išče tudi direktorja omenjenega podjetja v Paragvaju, ki je uvozilo orožje. Direktor naj bi bil argentinski poslovnež.

Aretacije je policija izvedla v okviru najmanj 20 racij v Paragvaju in 20 v Braziliji. Racijo so izvedli tudi v ZDA v zvezni državi Kansas. V ZDA naj bi sicer vpleteni domnevno prali denar.

Brazilska policija ocenjuje, da je podjetje od začetka preiskave leta 2020 v Paragvaj uvozilo približno 43.000 kosov orožja v vrednosti okoli 225 milijonov evrov.