Trumpa podpirajo skrajni desničarji, zbrani pod imenom Proud Boys. Foto: Reuters
Trumpa podpirajo skrajni desničarji, zbrani pod imenom Proud Boys. Foto: Reuters

Associated Press navaja poročanje lokalne podružnice televizijske mreže NBC, da so bili v bolnišnice odpeljani štirje ljudje zaradi vbodnih ran. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ni znano, ali so bile žrtve vpletene v proteste. Policija je sporočila, da je bilo aretiranih 23 ljudi.

Namen zbiranja Trumpovih podpornikov, ki večinoma niso nosili maske, je bil okrepiti pritisk pred ponedeljkovim zborom elektorjev, ki bodo Bidna uradno izvolili za 46. ameriškega predsednika.

Trump je na Twitterju izrazil presenečenje nad shodom podpornikov, ki je bil napovedan že pred več tedni. V helikopterju je preletel podpornike, ki so ga navdušeno pozdravili. V tistem trenutku je bil govornik Michael Flynn, Trumpov kratkotrajni svetovalec za državno varnost, ki ga je Trump pomilostil, potem ko je bil obsojen zaradi laganja Zveznemu preiskovalnemu uradu v okviru preiskave domnevnega vmešavanja Rusije v volitve leta 2016.

Tokratni shod v podporo Trumpu je bil sicer manj množičen kot podoben pred mesecem dni. Foto: Reuters
Tokratni shod v podporo Trumpu je bil sicer manj množičen kot podoben pred mesecem dni. Foto: Reuters

"To je precej kul. Predstavljajte si, da skočite v helikopter in se preprosto odpravite na užitkarski polet okoli Washingtona," je dejal.

Pred mesecem dni se je v glavnem mestu zbralo od 10.000 do 15.000 Trumpovih podpornikov, takrat pa je prišlo do spopadov med njimi in protiprotestniki. To soboto je policija poskrbela, da sta bili skupini bolj ločeni.

Čeprav je bilo tokrat manj Trumpovih podpornikov kot pred mesecem dni, pa so v večjem številu prišli pripadniki skrajnodesničarske skupine Proud Boys, znane po spodbujanju uličnega nasilja. Nekateri so nosili neprebojne jopiče. Gre za skupino, ki ji je Trump na septembrskem televizijskem soočenju z Bidnom sporočil, naj bo v pripravljenosti.

Po koncu shodov so na ulicah ostale skupine več sto Proud Boys članov in lokalnih protirasističnih protestnikov in antifašistov. Na ulicah je bilo tudi veliko policistov.

Trumpovi podporniki v Washingtonu vztrajajo, da so bile volitve nepoštene in da je zmagal Trump. Sedanji predsednik je sicer osvojil okoli sedem milijonov glasov manj kot Biden. Podobni protesti, sicer v manjšem obsegu, so potekali tudi drugje po državi.