Do napovedi predloga je prišlo dan po množičnih shodih po državi v podporo strožji orožarski zakonodaji. Foto: EPA
Do napovedi predloga je prišlo dan po množičnih shodih po državi v podporo strožji orožarski zakonodaji. Foto: EPA

Načrt reforme vključuje strožje preglede kupcev orožja, mlajših od 21 let, in pregon nezakonitih nakupov orožja. Predlog pa ne vključuje prepovedi jurišnih pušk ali vsaj dviga dviga zahtevane starosti za nakup z 18 na 21 let.

Po predlogu bi lahko sodišča v zveznih državah odzvela orožje potencialno nasilnim lastnikom.

Dogovor predvideva tudi vključitev podatkov o obsodbah zaradi družinskega nasilja in prepovedih približevanja zaradi družinskega nasilja v pregled kupcev.

Predlog uživa podporo 10 republikanskih senatorjev, kar pomeni, da bi ga razdeljeni senat lahko podprl.

Podrobnosti zakona še niso povsem usklajene. Pogajalci upajo, da bi lahko predlog zakona prišel v senat do začetka počitnic 4. julija. Potrditev po tem datumu bo težja, saj se bodo senatorji začeli intenzivneje ukvarjati s prihajajočimi kongresnimi volitvami.

Prejšnji poskusi zaostritve orožarske zakonodaje v ZDA niso prejeli zadostne podpore v kongresu, kjer mora predloge, ki jih sprejme predstavniški dom, potrditi še senat.

"To je napredek, čeprav majhen," je dejal David Hogg, ki je preživel strelski napad v šoli v Parklandu na Floridi leta 2018, poroča BBC.

Nekdanja demokratska članica predstavniškega doma kongresa Gabrielle Giffords, ki je bila huje ranjena v streljanju v Arizoni leta 2011, je napoved reforme označila za "pomemben korak naprej".

Tudi predsednik Joe Biden je dejal, da je načrt "korak v pravo smer", a da je premalo glede na to, k čemur so pozivali on in drugi demokrati.

Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer je dejal, da je zadovoljen z napredkom in da želi, da bi senat o njem čim prej glasoval. Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell pa predloga reforme ni izrecno podprl, je pa dejal, da kaže "vrednost dialoga in sodelovanja".

Vpliven orožarski lobi Nacionalna orožarska zveza (NRA) je sporočil, da se bo odzval, ko bo objavljeno celotno besedilo predloga.

Kljub šokantno visokim stopnjam smrti zaradi strelnega orožja številni Američani goreče zagovarjajo pravico do prostega dostopa do orožja.

Tokratni predlog je prvi z obojestrankarsko podporo v več desetletjih. Poskus zaostritve zakonodaje po strelskem pohodu v šoli v kraju Sandy Hook leta 2012, ko je umrlo 20 otrok in šest odraslih, ni prejel zadostne kongresne podpore.