Guaido, ki se je 23. januarja oklical za začasnega predsednika Venezuele, saj Nicolasu Maduru odreka legitimnost, je na novinarski konferenci dejal, da se ne bo pustil zastrašiti in pozval k takojšnji izpustitvi Marrera.

Dodal je, da jih aretacija ne bo oddaljila "s poti, na kateri so". Venezuelce je pozval, naj "ostanejo združeni in mobilizirani".

Juan Guaido je aretacijo Marrera označil za
Juan Guaido je aretacijo Marrera označil za "vulgarno ugrabitev". Foto: EPA

Poslanec opozicijske stranke Voluntad Popular (Ljudska volja) Sergio Vergara pa je pojasnil, da je davi "uzurpatorski režim nezakonito preiskal" njegovo in stanovanje Marrera, ki so ga aretirali in odpeljali neznano kam. Po pričanju Vergara, ki živi v isti zgradbi kot Marrero, je racijo izpeljalo več kot 40 močno oboroženih pripadnikov Sebina.

Pompeo poziva k izpustitvi Marrera
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v imenu ZDA obsodil racijo in aretacijo vodje Guaidojevega urada. "Pozivamo k njegovi takojšnji izpustitvi. Odgovorni bodo odgovarjali," je zapisal na Twitterju.

Tudi kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je obsodil racijo venezuelske obveščevalne službe v hišah Vergare in Marrera. Demokratično mednarodno skupnost je pozval, naj se zavzame za "svobodo, življenje in integriteto" vodje Guaidojevega kabineta.

Združeni narodi obsodili nasilje Madurovega režima

Aretacija Marrera bo po mnenju političnih analitikov še zaostrila krizo v Venezueli, kjer se za oblast borita Guaido in Maduro, ki pa mu velik del mednarodne skupnosti odreka legitimnost in ga krivi za gospodarski propad Venezuele.