Prodajalna orožja v Atlanti. Foto: EPA
Prodajalna orožja v Atlanti. Foto: EPA

Konservativni vrhovni sodniki so newyorški zakon razglasili za neustavnega, zaščitili pravico do orožja in s tem zveznim državam otežili omejevanje nasilja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zakon zvezne države New York je sicer zahteval, da morajo državljani, ki želijo nositi pištolo v javnosti, prej dobiti dovoljenje lokalnih oblasti. Ob tem so morali dokazati, da se soočajo s hudo grožnjo. Po odločitvi vrhovnega sodišča bo lahko vsak nosil pištolo ali drugo orožje brez utemeljitve, še navaja STA.

Sodišče razveljavilo zakon kljub nedavnim pokolom

Medtem ko ameriška javnost pričakuje objavo še devetih mnenj vrhovnega sodišča, je včeraj sodišče objavilo eno izmed treh najbolj kočljivih mnenj, ki bodo imela največje posledice, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Razveljavilo je newyorški zakon, ki je zahteval utemeljen razlog za pridobitev orožarske licence, kar pomeni, da so pod vprašajem omejitve dostopnosti orožja tudi v drugih zveznih državah.

Konservativna Amerika slavi in upa na podobno mnenje tudi glede pravice do splava in omejevanja pristojnosti Zvezne agencije za okolje pri regulaciji izpustov toplogrednih plinov. Objavo v ZDA pričakujejo danes, čeprav ima sodišče pred sodnimi počitnicami na voljo še prihodnji teden.

Kathy Hochul. Foto: Reuters
Kathy Hochul. Foto: Reuters

V času, ko naraščanje nasilja s strelnim orožjem v ZDA primerjajo z epidemijo, ter po streljanjih v Buffalu in Uvaldeju deluje odločitev vrhovnih sodnikov absurdno.

Guvernerka države New York, demokratka Kathy Hochul, poudarja spolitiziranost in polarizacijo sodišča, ki naj bi skušalo oblastem onemogočiti udejanjanje pravice in odgovornosti, da zaščiti državljane.

"Blaznost kulture orožja je obsedla vse"

"Ne gre le za brezbrižnost, ampak za obsojanja vredno odločitev. Za nekaj, česar Newyorčani ne želijo. V svoji državi moramo imeti pravico, da se glede orožja odločamo, kot želimo. Če na zvezni ravni ne bo sprejetih ustreznih zakonov za našo zaščito, imajo zvezne države in guvernerji moralno dolžnost zaščititi državljane. Blaznost te kulture orožja je obsedla vse, celo do ravni vrhovnega sodišča," je dejala guvernerka in napovedala sklic newyorške skupščine in nove zakonske rešitve.

"Zahtevali bomo dokaze o usposobljenosti lastnikov orožja. Zagotovili bomo nujnost licenc. Veliko zamisli imamo. Preučujemo tudi sistem, v katerem bodo imeli tudi podjetniki in zasebniki pravico do samoobrambe. Zato, bodite pozorni. Tukaj smo šele začeli," je še dejala.

Drugo ustavno določilo Američanom zagotavlja pravico do orožja. Foto: Reuters
Drugo ustavno določilo Američanom zagotavlja pravico do orožja. Foto: Reuters

Senat odobril novi zakon o omejevanju dostopa do orožja

Očitno je, da se trije liberalni vrhovni sodniki niso strinjali s konservativno večino šestih, ker so upoštevali kontekst zdajšnjega trenutka.

Včeraj je senat s kar 65 glasovi, torej tudi republikanskimi, dal zeleno luč za novi zakon o omejevanju dostopa do orožja, prvega po več kot 25 letih.

Zaradi polarizacije ustavne spremembe nemogoče

A poleg kulture orožja je v ZDA zelo živa tudi kultura verističnega branja ustave. Drugo ustavno določilo, ki opredeljuje pravico do orožja, je kratko in jasno in je del Listine o pravicah. Pravica do orožja je ustavna kategorija. Če je stvarnost prerasla ustavo, ki je od leta 1789 dobila le 27 ustavnih določil, bi se morali Američani težave lotiti pri izvoru in spremeniti ustavo. Vsaka drugačna rešitev sproža spore in težave. A za sprejetje ustavnega določila sta potrebni dvotretjinski večini v kongresu in senatu, ratificirati pa ga morajo v treh četrtinah zveznih držav. V polarizirani Ameriki za to ni prave možnosti, še poroča Andrej Stopar.