Ruske zastave so preplavile Krim. Foto: EPA
Ruske zastave so preplavile Krim. Foto: EPA
Sevastopol
Ukrajinski vojaki so morali zapustiti oporišče v Sevastopolu. Foto: EPA
Sevastopol
Proruski aktivisti so sedež ukrajinske mornarice zavzeli brez streljanja. Foto: Reuters
Ukrajinska mornarica je zaprta v svojih oporiščih in pristaniščih. Foto: EPA
Joe Biden
Biden je zagotovil, da so ZDA zavezane k vojaški pomoči zaveznicam v Natu. Foto: EPA
Proruske in ruske vojaške enote držijo ukrajinsko vojsko na Krimu v šahu. Foto: EPA
Rusija prevzema nadzor nad Krimom

"Pripravljamo načrt, v okviru katerega s Krima ne bi umaknili le vojakov, ampak tudi člane njihovih družin," je dejal vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Parubij in pojasnil, da sta predvidena umik vojakov "z okupiranih ozemelj" in njihova namestitev na celinskem delu Ukrajine.

Svet je vladi naročil tudi pripravo načrta za umik vseh Ukrajincev, ki si ne bi želeli ostati na Krimu, ki je po nedeljskem referendumu razglasil odcepitev od Ukrajine in na Moskvo naslovil prošnjo za priključitev Rusiji.

Dopoldne so proruske krimske sile zavzele poveljstvo ukrajinske mornarice v Sevastopolu.

Med okoli 200 člani proruskih enot so bili nekateri oboroženi, a oporišče je bilo zavzeto brez izstreljenega naboja. Napadalci so pridržali poveljnika ukrajinske mornarice Sergija Gajduka, po nekaterih poročilih naj bi ga odpeljali pripadniki zvezne ruske varnostne službe (FSB).

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je oblastem na Krimu postavil ultimat za izpustitev Gajduka in v nasprotnem primeru napovedal "primeren odziv".

Podporniki krimske neodvisnosti so pred oporiščem protestirali že od jutranjih ur. Več tisoč ljudi je prerezalo žičnato ograjo in vdrlo v oporišče ter zamenjalo zastave.

Čeprav so oblasti v Kijevu vojakom ukazale, da ostanejo na položajih, pa jih je večje število vseeno zapustilo oporišče, medtem ko naj bi jih nekaj ostalo in zavrnilo predajo.

Proruske sile so zavzele tudi ukrajinsko mornariško oporišče Novoozerne na zahodu Krima in transportno oporišče Bakčisaraj okoli 30 kilometrov jugozahodno od Simferopola.

Svet za nacionalno varnost in obrambo je tudi sprejel odločitev o uvedbi vizumov za ruske državljane. Poleg tega bo Ukrajina izstopila iz Skupnosti neodvisnih držav (SND), v kateri je enajst nekdanjih sovjetskih republik.

Iz Moskve so kmalu odgovorili, da bodo tudi sami razmislili o uvedbi vizumov za Ukrajince. Državljani obeh držav so lahko od samostojnosti Ukrajine po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 iz ene v drugo potovali brez vizumov.

Biden miri zaveznice
Rusija je na "temni poti" v osamitev zaradi svojih dejanj v Ukrajini, spopasti pa se bo morala s politično in gospodarsko osamitvijo, je dejal ameriški podpredsednik Joe Biden med obiskom v Litvi in napovedal, da bodo ZDA odgovorile na vsako agresijo proti zaveznicam v zvezi Nato.

S svojim obiskom in besedami je skušal Biden pomiriti baltske države, ki z zaskrbljenostjo gledajo na rusko razkazovanje mišic v Ukrajini. "Odločno stojimo ob strani baltskim zaveznicam v podpori ukrajinskemu ljudstvu in proti ruski agresiji," je dejal ameriški podpredsednik med kratkim obiskom v Vilni.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je rusko prisvojitev Krima označil kot "budnico za čezatlantsko zavezništvo" in največjo grožnjo evropski varnosti ter stabilnosti od konca hladne vojne. Po njegovih besedah ne gre le za Ukrajino, ampak za ruski poskus "zavrteti čas nazaj" - gre za željo risati nove meje, monopolizirati trge in si podvreči prebivalstvo.

Nemčija in Velika Britanija se strinjata, da bi morala Evropska unija sprejeti nove sankcije proti Rusiji, potem ko so zunanji ministri povezave potrdili zamrznitev premoženja in prepoved potovanja za nekatere ruske državljane. Ukrajina bo glavna tema vrha voditeljev EU-ja, ki se bo v četrtek začel v Bruslju.

Rusko ustavno sodišče odobrilo priključitev Krima
Ruski predsednik Vladimir Putin in voditelji Krima so v torek v ruskem parlamentu podpisali sporazum, s katerim polotok Krim in Sevastopol, mesto s posebnim statusom, postajata del Ruske federacije.

Rusko ustavno sodišče je medtem soglasno odločilo, da je Putin ravnal skladno z rusko ustavo, ko je v torek podpisal akt o priključitvi Krima Rusiji. To omogoča Putinu, da dokument preda v ratifikacijo obema domovoma ruskega parlamenta.

Pogodba med voditelji Krima in Kremljem predvideva prehodno obdobje do konca leta za njegovo formalizacijo. V tem obdobju mora biti izvedena integracija v gospodarski, finančni in pravni sistem Rusije.

Putin je napovedal, da bodo zgradili cestni in železniški most, ki bo Krim povezal z Rusijo, s čimer ljudem in tovoru ne bo več treba potovati prek ukrajinskega ozemlja.

Krim in rusko ozemlje sta prek morske ožine Kerč trenutno povezana le s trajekti za avtomobile in potnike. Most naj bi stal milijardo evrov, gradnja pa naj bi potekala najmanj tri leta in pol.

Proračunski primanjkljaj Krima v vrednosti milijarde dolarjev in pol bo po napovedih Moskve pokrit iz zveznega proračuna Rusije.

Moskva je sporočila, da se bo primerno odzvala na napoved ameriških sankcij in da razmišlja še o drugih ukrepih proti Washingtonu, če se bo ta odločil za stopnjevanje napetosti.

Dve smrtni žrtvi
V torek sta v nasilju na Krimu umrla dva človeka. V napadu oborožencev - za zdaj ni jasno, ali ruskih vojakov ali pripadnikov tamkajšnjih proruskih milic - na oporišče ukrajinske vojske v prestolnici Simferopol je bil ubit ukrajinski vojak, še eden pa je bil ranjen. Pozneje so neznanci ustrelili tudi pripadnika proruskih krimskih milic.

Rusija prevzema nadzor nad Krimom