Foto:
Foto:
Prebivalci gruzijske prestolnice Tbilisi so v vrsti čakali, da oddajo svoj glas na volitvah.

Skupni kandidat opozicije, 36-letni odvetnik Sakašvili, ki je po izidih vzporednih volitev dobil več kot 85 odstotkov glasov, je dejal, da je to zmaga za gruzijsko ljudstvo. Po njegovih besedah čaka državo reševanje mnogih problemov, vendar jo bodo skupaj obnovili in se odpravili na pot demokracije.

Sakašvili, ki je svojo izobrazbo pridobil v ZDA, je bil nekdaj pravosodni minister, vendar je v znak protesta zaradi korupcije v vladi odstopil z mesta. 36-letni pravnik je novembra vodil množične proteste opozicije zaradi domnevne prevare na parlamentarnih volitvah, ki so pripeljali do odstavitve predsednika Eduarda Ševardnadzeja, njegovega nekdanjega mentorja in nekdanjega zunanjega ministra Sovjetske zveze. Mesto začasne predsednice države je po strmoglavljenju Ševardnadzeja prevzela opozicijska voditeljica Nino Burdžanadze.

Revščina glavna tema predvolilne kampanje
Visoka stopnja korupcije, velika revščina in odcepitvene težnje posameznih pokrajin so bile osrednje teme predvolilne kampanje. Prihodnjega predsednika države čaka težka naloga, da jo pripelje iz gospodarske krize, v kateri se je znašla po desetih letih samostojnosti.

Zunanji dolg države znaša 1,7 milijarde ameriških dolarjev, polovica od 4,5 milijona prebivalcev Gruzije pa mora preživeti z manj kot štirimi dolarji na dan. Problem je tudi siva ekonomija, ki naj bi po ocenah strokovnjakov predstavljala od 60 do 70 odstotkov gospodarskih aktivnosti.

Skrb Zahoda in Rusije
Volitve so pozorno spremljali tako v sosednji Rusiji, ki podpira avtonomijo pokrajin Abhazija, Južna Osetija in Adžarija, kot tudi na Zahodu. V Gruziji naj bi v prihodnjih letih začeli graditi naftovod, vreden 2,7 milijarde ameriških dolarjev, ki bo zahodne trge oskrboval z nafto iz Kaspijskega morja. Na nedeljskih volitvah so bili prisotni tudi opazovalci iz tujine.