Mošeja Um al Qura velja za sunitsko središče v Bagdadu. Foto: Reuters
Mošeja Um al Qura velja za sunitsko središče v Bagdadu. Foto: Reuters

Napad se je zgodil okoli 21. ure in 30 minut med večerno molitvijo v največji sunitski mošeji v Bagdadu Um al Qura, ko je v mošejo vstopil napadalec in se razstrelil. V napadu je umrlo najmanj 29 ljudi, med njimi tudi otroci in starejši, ranjenih pa je bilo najmanj 35 ljudi. V napadu je umrl tudi poslanec v iraškem parlamentu Khaled Al Fahdavi iz zahodne province Anbar.

Iraška televizija je poročala, da se je napadalec izdajal za berača, bil pa je tudi ranjen, zato so ga spustili v mošejo. "Mislili smo, da moški resnično potrebuje pomoč," je povedal imam Ahmed Al Samarai. Varnostniki naj bi postali pozorni na moškega, ki so ga kmalu po začetku molitve nagnali iz mošeje, a se je uspel vrniti in je detoniral bombo.

Mošeja Um al Qura velja za sunitsko središče v Bagdadu, vodi pa jo Ahmed Abdulghafur Al Samarai, ki je znan po svojih pridigah proti ekstremističnemu nasilju.

Odgovornosti ni prevzel še nihče
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, tuji mediji pa pišejo, da napad močno spominja na samomorilske napade teroristične skupine Al Kaida, ki je ta mesec napovedala, da bo izvedla sto napadov kot maščevanje za smrt svojega voditelja Osame bin Ladna.

Napad se je zgodil dva tedna po tem, ko so samomorilski napadalci izvedli več koordiniranih napadov, kjer je življenje izgubilo več kot 90 ljudi; to je bil najbolj krvav dan v Iraku letos. Napad je sprožil strahove med Iračani, da se varnostne razmere v državi slabšajo prav v času, ko se ZDA pripravljajo, da bodo do konca leta iz države umaknile svoje vojake.

Tokratni napad spominja tudi na napad na šiitski tempelj v sunitskem mestu Samara leta 2006; sprožil je nasilje med muslimanskima ločinama in v Iraku tako rekoč zanetil državljansko vojno.