Po torkovi napovedi so Samsungove delnice potonile, podjetje pa je bilo primorano za tretjino oklestiti svojo četrtletno napoved dobička. Foto: Reuters
Po torkovi napovedi so Samsungove delnice potonile, podjetje pa je bilo primorano za tretjino oklestiti svojo četrtletno napoved dobička. Foto: Reuters
nekaterim uporabnikom je telefon med polnjenjem razneslo. Foto: Reuters

Samsung je oceno dobička iz poslovanja v tretjem četrtletju zmanjšal na 5.200 milijard vonov (4,2 milijarde evrov), potem ko jo je že prejšnji teden znižal na 7.800 milijard vonov. Za štiri odstotke je zmanjšal tudi pričakovane prihodke.

Iz tehnološkega velikana so v torek sporočili, da bodo zaradi težav z baterijami pri najnovejšem modelu pametnih telefonov proizvodnjo ukinili. Samsung je sicer že septembra vpoklical 2,5 milijona pametnih telefonov Galaxy Note 7, potem ko je nekaterim uporabnikom med polnjenjem razneslo baterijo. Potrošnikom so ponudili nove telefone, a so se težave nadaljevale.

Padec rasti napovedala tudi Južnokorejska centralna banka
Medtem pa je zaradi težav tehnološkega velikana znižala napoved gospodarske rasti naslednje leto tudi Južnokorejska centralna banka. Samsung namreč po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prispeva okoli 17 odstotkov južnokorejskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Centralna banka Južne Koreje je ob spremembi napovedi upoštevala potencialni vpliv Samsungovih težav na tamkajšnje gospodarstvo, je pojasnil guverner južnokorejske centralne banke Li Džu Jeol. Napoved gospodarske rasti za leto 2017 so tako znižali s prejšnjih 2,9 odstotka na 2,8 odstotka.

Džu Jeol je po poročanju AFP-ja pojasnil, da Samsung prispeva okoli 17 odstotkov BDP-ja države, zato bodo imele težave podjetja po vsej verjetnosti tudi vpliv na njeno gospodarstvo. Na zasedanju so tako napoved gospodarske rasti za leto 2017 znižali s prejšnjih 2,9 odstotka na 2,8 odstotka. Ob vseh gospodarskih izzivih centralna banka prav tako ni posegala v ključno obrestno mero. Ta je tako že četrti mesec zapored ostala na rekordno nizki ravni pri 1,25 odstotka.