Sanader pogojuje Pahorjevo povabilo na srečanje. Foto: EPA
Sanader pogojuje Pahorjevo povabilo na srečanje. Foto: EPA
Borut Pahor
Slovenski premier je ob povabilu na srečanje izrazil upanje, da bi lahko spor s Hrvaško rešili v dveh ali treh mesecih. Foto: EPA

Hrvaški premier je po slavnostnem odprtju novega odseka avtoceste Zagreb-Dubrovnik pred zbranimi novinarji izrazil obžalovanje, da je prišlo do blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, kar po njegovem mnenju ni dobro niti za Slovenijo, a sam upa, da bodo pogovori prinesli rešitev za nastalo težavo.

Tako kot v petek je tudi tokrat Sanader dejal, da se je pripravljen srečati s slovenskim premierjem, ki je po petkovi blokadi v hrvaških pogajanjih z EU-jem v Zagreb poslal poziv za srečanje ob morebitni navzočnosti zunanjih ministrov obeh držav, vendar je znova poudaril, da privoljuje v srečanje, na katerem bi bil navzoč predsednik Evropske komisije ali drugi predstavnik komisije oziroma Češke, ki z novim letom prevzema predsedovanje EU-ju.

Upanje na rešitev s pogovori
Sanader je tudi ponovil, da noben dokument, ki ga Hrvaška sprejme, ne bo prejudiciral meje s Slovenijo, in dejal, da ne more sprejeti, da v prihodnjem procesu pred mednarodno pravosodno institucijo ne more uveljaviti nekaterih dokumentov, ki bi ji lahko bili v prid. Izrazil je upanje, da bo spor s Slovenijo mogoče rešiti s pogovori, in potrdil, da bo Hrvaška sprejela arbitražo.

"Naj Slovenija sprejme vse dokumente, za katere presoja, da so ji v prid, sicer pa bo Hrvaška sprejela vse dokumente, za katere presoja, da so lahko njej v prid. To je evropsko načelo in mislim, da ga bo Slovenija sprejela," meni hrvaški premier.

Ob tem je Sanader še spomnil na dogovor z nekdanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo na Bledu, kjer sta se dogovorila, da bo vprašanje meje med državama urejalo Meddržavno sodišče v Haagu, kar je po njegovih besedah podprl tudi takratni vodja slovenske opozicije in zdajšnji premier Pahor. Hrvaška že nekaj let pripravlja dokumentacijo za arbitražni postopek v Haagu.

Sanader: Pravniki ZN-a se čudijo
Hrvaški premier je tudi pojasnil, da so mu med nedavnim obiskom v Varnostnem svetu ZN-a med neformalnimi pogovori pravniki ZN-a dejali, da prvič slišijo za primer, ko neka država prepoveduje drugi, da sprejme dokumente, ki so njej v prid.

G. V.