Gadafi je pred leti pod vplivom arabskega nacionalizma neuspešno poskušal združevati arabske države. Ko je ta projekt propadel, se je obrnil proti afriški celini in ideji Združenih držav Afrike. Foto: EPA
Gadafi je pred leti pod vplivom arabskega nacionalizma neuspešno poskušal združevati arabske države. Ko je ta projekt propadel, se je obrnil proti afriški celini in ideji Združenih držav Afrike. Foto: EPA
Bingu Mutarika
Bingu Mutarika iz Malavija je južnoafriška izbira za Gadafijevega naslednika. Foto: EPA

V etiopski prestolnici Adis Abeba se bodo na rednem letnem vrhu Afriške unije (AU) zbrali voditelji z vse celine, ki bodo imeli na mizi vrsto pomembnih vprašanj, kot so Darfur, Somalija in drugi nerešeni konflikti, da ne omenjamo gospodarske krize, ki se ji tudi Afrika ni uspela izogniti. A te teme je že pred vrhom zasenčil ekscentrični libijski voditelj, ki je preteklo leto vodil krovno, a 'brezzobo' afriško organizacijo.

In kaj je razlog za nelagodje med afriškimi voditelji? AU v skladu z medsebojnim dogovorom vsako leto vodi drug afriški voditelj in po Gadafiju je zdaj na vrsti nekdo iz južne Afrike, kjer so se tamkajšnje države dogovorile, da je njihov kandidat malavijski predsednik Bingu va Mutarika.

Toda libijski voditelj, ki zadnja leta kolege prepričuje s svojo vizijo Združenih držav Afrike, meni, da je leto dni premalo časa za uresničitev sanj o poenotenju afriških držav, ki bi po njegovem mnenju Afriki prineslo konkurenčnost z drugimi celinami in napredek brez pomoči Zahoda.

Mecenu težko rečeš ne
Če bi bil Gadafi kakšen nepomemben afriški voditelj, potem njegove ideje verjetno ne bi bile deležne take pozornosti, a dolgoletni libijski predsednik je eden izmed glavnih in radodarnih donatorjev obubožanemu AU-ju in državam na celini, zato mu drugi afriški voditelji le stežka obrnejo hrbet in so mu pripravljeni ustreči. Tako so bili na lanskem vrhu AU-ja že vidno utrujeni voditelji prisiljeni do jutranjih ur poslušati njegove sanje o Združenih državah Afrike.

"Zavedamo se, da prihaja sem, da bi se potegoval še za en mandat kot predsedujoči in pripravljeni smo na to. Države, kot so Južnoafriška republika, Etiopija in Kenija ga ne bodo podprle, toda svoje diplomate je poslal v zahodno Afriko in ponujal koncesije v zameno za podporo," je povedal eden izmed sicer redkobesednih diplomatov, ki neradi govorijo o tej temi zaradi posebnega statusa velikodušne Libije.

Toda za predsedujočega organizaciji se spodobi, da tudi spoštuje njena pravila in tako utrjuje njeno verodostojnost v mednarodni skupnosti, kar je jasno povedal tudi mozambiški zunanji minister Eduardo Koloma in dal vedeti, da se južna Afrika ne bo odpovedala vodenju AU-ja. Koloma je tako prepričan, da bo celotna Afriška unija podprla kandidaturo Malavija. Pravila so pravila, tudi v Afriki.