Prebivalci Santa Cruza so bučno proslavili izide referenduma. Foto: EPA
Prebivalci Santa Cruza so bučno proslavili izide referenduma. Foto: EPA
Evo Morales
Bolivijski predsednik se je odločno uprl volji ljudstva v Santa Cruzu. Foto: EPA

Prvi delni izidi po zaprtju volišč kažejo, da je avtonomijo pokrajine podprlo kar 82 odstotkov volivcev. Po objavi izidov so se ljudje v Santa Cruzu podali na ulice, kjer so bučno proslavili zmago.

Guverner pokrajine Santa Cruz Ruben Costas je izide označil kot najpomembnejše v zgodovini. "Vi ste z vašim glasom začeli najpomembnejšo strukturno reformo naše države," je volivce nagovoril po objavi prvih izidov.

Volitve so potekale mirno, razen v revnejših predelih pokrajine, kjer so se vneli spopadi, potem ko so Moralesovi privrženci zažigali volilne lističe. Eno volišče so popolnoma uničili, drugje pa so po zraku leteli kamni in pele pesti. Pri tem je bilo ranjenih 20 ljudi.

Morales: Referendum je nezakonit
Bolivijski predsednik Evo Morales je referendum označil za nezakonit in protiustaven, levičarska vlada pa je napovedala, da izidov referenduma ne bo upoštevala. Morales je dejal, da referenduma ne more upoštevati tudi zaradi izjemno nizke volilne udeležbe. Morales je ob tem pozval k dialogu z opozicijskimi guvernerji v treh drugih bolivijskih pokrajinah, ki se prav tako pripravljajo na referendume o avtonomiji.

Santa Cruz se upira Moralesovemu načrtu
Santa Cruz je najbogatejša pokrajina v Boliviji, kjer živi približno 25 odstotkov Bolivijcev, v njeni prestolnici pa kar polovica prebivalcev pokrajine. Glavna bogastva Santa Cruza so zaloge nafte in zemeljskega plina. Velik odstotek prebivalcev pokrajine je izjemno kritičnih do predsednika Moralesa in bolivijske levičarske vlade.

Morales je ob svoji izvolitvi namreč napovedal obsežne strukturne reforme, ki naj bi Bolivijo popeljale iz revščine. Eden izmed ukrepov je bil tudi ta, da bi bogatejše vzhodne pokrajine pomagale revnejšim zahodnim, kar pa oblastem v Santa Cruzu ni všeč, saj si želijo več nadzora nad lastnimi sredstvi in več besede pri porabi le-teh.

B. T.