Prebivalci štirih regij so navdušeno sprejeli odcepitev od vlade predsednika Moralesa. Foto: EPA
Prebivalci štirih regij so navdušeno sprejeli odcepitev od vlade predsednika Moralesa. Foto: EPA
Evo Morales
Morales je v La Pazu pred množico privržencev z navdušenjem prebral nekaj odlomkov iz nove ustave. Foto: EPA
Bolivija pred razpadom?

Predstavniki lokalnih oblasti pokrajin Santa Cruz, Tarija, Beni in Pando so pred navdušenimi množicami predstavili t. i. zeleni dokument, v katerem so navedena določila za stalno ločitev od bolivijske vlade.

Predstavniki pokrajin so obljubili, da bodo avtonomijo zagotovili še z referendumom, ki bo z nafto bogate pokrajine tudi legitimno ločil od vlade predsednika Eva Moralesa. V štirih omenjenih pokrajinah živi kar 35 odstotkov prebivalcev Bolivije, štiri regije prispevajo 42 odstotkov državnega bruto domačega proizvoda in se lahko pohvalijo z 85 odstotki zalog naravnega plina.

Španski dnevnik El Pais poroča, da je praznovanje v Santa Cruzu sicer zmotila eksplozija, ki je odjeknila v bližini sodne palače. V eksploziji ni umrl nihče, nekaj udeležencev praznovanja pa je bilo ranjenih.

Morales obljublja boljši jutri z novo ustavo
Medtem je predsednik Morales predstavil nov osnutek ustave, o katerem naj bi državljani odločali na dveh referendumih. Svojim privržencem, ki so se zbrali v prestolnici La Paz, je obljubil, da z novo ustavo "ljudje v Boliviji nikoli več ne bodo marginalizirani".

Predstavniki štirih "uporniških" pokrajin odločno nasprotujejo osnutku nove ustave in zatrjujejo, da ni pravična, saj naj bi jo oblikovali med bojkotom opozicije. "V sestavljanju ustave niso sodelovali vsi Bolivijci, zato je ne bomo podprli," je povedala opozicijska poslanka Lourdes Millares. Najbolj sporno določilo v ustavi, ki ni po godu opozicijskim poslancem in predstavnikom štirih uporniških regij, se nanaša na večjo obdavčitev omenjenih štirih regij.

B. T.

Bolivija pred razpadom?