Palinova se je že zapletla v spor s štabom Mitta Romneyja. Eden izmed njegovih pomočnikov jo je označil za 'neresno človeško bitje', ona pa je dejanje označila za nezrelo. Foto: EPA
Palinova se je že zapletla v spor s štabom Mitta Romneyja. Eden izmed njegovih pomočnikov jo je označil za 'neresno človeško bitje', ona pa je dejanje označila za nezrelo. Foto: EPA

Nekdanja guvernerka Aljaske, ki je zbudila ogromno pozornosti, ko jo je republikanec John McCain v predsedniški bitki izbral za svojo podpredsedniško kandidatko, je dala najbolj jasen namig do zdaj, kaj namerava s svojo politično potjo. V pogovoru za razvedrilno oddajo Enternainment Tonight, ki so jo posneli kar pri njej doma v Wasilli na Aljaski, je dejala: "Če ne bodo republikanci našli nobenega drugega kandidata, mislim, da bi lahko to delo opravila tudi jaz. A pred tem bi se morala posvetovati z družino in podrobno pregledati razmere."

Njen glas le prepričanemu konservativcu
Dodala je, da bi pred svojo kandidaturo "premislila, ali obstajajo in so na voljo ljudje, ki bi to delo lahko opravili". "Če bi bili, bi bila največji podpornik in največja pomoč kandidatu," poroča britanski Telegraph. Ampak: "Če ne bodo našli človeka s pravim zdravim razumom in strastjo za konservativne in ustavne vrednote, človeka, ki bo moral sprejeti težke odločitve in se ne ozirati na kritike, sem pripravljena to delo opraviti tudi sama."

Palinova je svoje podpornike še pustila v negotovosti, saj je jasno dejala, da je še prezgodaj, da bi vsi, ki se želijo podati v predsedniško tekmo, karte že položili na mizo. Kljub temu pa je nekaj namigov, da si Palinova vselitve v Belo hišo želi, že opaziti. Pred dnevi je tako duhovito izjavila, da "iz svoje hiše lahko vidi v leto 2012", enega izmed svojih govorov pa je imela prav v Iowi, državi, v kateri bodo republikanci imeli prva strankarska zborovanja.

Kandidati v nizkem startu
Američane sicer drugega novembra čakajo vmesne kongresne volitve, dan pozneje pa neuradno velja za začetek predsedniške bitke, zato se pričakuje, da bodo vsi kandidati začeli zbirati sredstva in javnosti pošiljati "tipajoča" sporočila.

Poleg Palinove za najresnejše kandidate Republikanske stranke za predsedniško tekmo leta 2012 veljajo Mitt Romney, nekdanji guverner Massachusettsa, ki je leta 2008 izgubil predsedniško nominacijo proti Johnu McCainu, nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich in nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee.

Vprašanje pa je, ali ugledni republikanci v ogenj res želijo poslati Sarah Palin. Dvom o njeni kandidaturi je tako že izrazil nekdanji svetovalec Georgea Busha Karl Rove, ki je dejal, da dvomi o tem, da Američani zares verjamejo, da ima Palinova "resnost za najtežjo službo na svetu". Obrvi je dvigoval tudi zaradi njene odločitve, da bo o Aljaski snemala resničnostno popotniško oddajo.