Palinova se je v zadnjem mesecu pojavila na dveh pomembnih dogodkih, na konservativnem shodu s priljubljenim televizijskim komentatorjem Glennom Beckom v Washingtonu in na slovesnosti ob obletnici napadov 11. septembra na Aljaski. Foto: EPA
Palinova se je v zadnjem mesecu pojavila na dveh pomembnih dogodkih, na konservativnem shodu s priljubljenim televizijskim komentatorjem Glennom Beckom v Washingtonu in na slovesnosti ob obletnici napadov 11. septembra na Aljaski. Foto: EPA
Sarah Palin z možem in hčerko
Sarah Palin velja za zgledno ženo in mamo, kar ji kot veliko prednost pripisujejo številni republikanci. Foto: EPA
Čajanka
Sarah Palin je v zadnjem letu kot govornica sodelovala na številnih čajankah, zborovanjih privržencev republikanske stranke, kjer so kritizirali oblast in predsednika Obamo. Na sliki nasprotnik Palinove, ki se je udeležil čajanke v Bostonu. Foto: EPA
Iowa
Za Iowo velja, da je odločilna zvezna država, ter da je tisti, ki zmaga na preliminarnih volitvah v Iowi, kasneje kandidat stranke. Larry Sabato iz univerze v Virginiji napoveduje, da bo Palinova, če bo kandidirala, zagotovo zmagala v Iowi. Foto: EPA
Sarah Palin in John McCain
Palinova je leta 2008 nastopila kot podpredsedniška kandidatka ob republikanskem kandidatu Johnu McCainu. Foto: EPA

Nekaj zadev je, ki jih morajo morebitni bodoči ameriški predsedniški kandidati narediti, preden se sploh začne tekma za predsedniško mesto. Zelo diskretno morajo sestaviti ekipo za predsedniško kampanjo, začeti morajo zbirati denar in obiskati morajo Iowo, to majhno, a politično zelo pomembno zvezno državo, kjer se po navadi začne tekma za Belo hišo.

Sarah Palin, nekdanja guvernerka Aljaske, je prvi dve nalogi že izpolnila, v petek pa je odkljukala še tretjo "zahtevo", saj je bila glavna govornica na republikanski večerji v Des Moinesu v Iowi, za katero so morali privrženci stranke odšteti po 100 dolarjev. Zvezdnica republikanske stranke še ni naglas napovedala, da bo leta 2012 izzvala predsednika Baracka Obamo, a vsi znaki, še posebej pa petkova večerja, vse bolj kažejo na to.

Nekateri republikanci Palinovo obožujejo
Kot piše Guardian, Palinove ne marajo demokrati, pa tudi republikansko volilno telo nad njo ni navdušeno, saj ji primanjkuje prefinjenosti. A nihče od teh ne bo odločal o predsedniškem kandidatu republikanske stranke, to bodo storili strankarski aktivisti, ki stojijo močno za Palinovo. Marilea David, republikanka, je tipična predstavnica podpornikov Palinove, ki jo vidi kot odlično alternativo dosedanjim starejšim moškim kandidatom. "Mislim, da je Palinova odlična. Je edina oseba, ki me trenutno navdušuje," je Davidova povedala za Guardian.

"Je fiskalno konservativna, s svojim možem se je poročila iz ljubezni, ne zaradi denarja. Nima popolnih otrok, kar je zame zelo pomembno. Liberalni mediji so jo napadali iz dneva v dan, a niso našli ničesar drugega, kot da je kmetica," je še povedala Davidova, ki se ni udeležila petkove večerje. "Sem brez denarja, a če se bo Palinova potegovala za predsedniško mesto, sem ji pripravljena podariti svoj čas in sodelovati v njeni kampanji," je še dodala 52-letna republikanka, ki si denar služi z inštrukcijami.

Kdor pride v Iowo, hoče nekaj povedati
Vsakoletna večerja v Iowi postaja vse večji medijski dogodek, novinarje, ki nekaj dni prej in pozneje ugibajo o kandidaturi, pa privlači prav pomembnost Iowe, kjer se vsake štiri leta uresničujejo ali uničujejo predsedniške sanje. "Obisk Palinove je zelo pomenljiv, saj je to njen prvi po kratkem obisku lani, ko je predstavljala svojo avtobiografijo. Palinova se zaveda, da ljudje ugibajo, če bo kandidirala za predsednico ali ne, obisk Iowe pa je ta ugibanja le še spodbudil," je povedala Kathie Obradovich, kolumnistka pri Des Moines Registru.

Čeprav so primarne volitve v Iowi napovedane šele za februar leta 2012, morajo kandidati podporo nabirati vsaj 18 mesecev, preden pade dokončna odločitev o njihovi kandidaturi. Tako republikanska kot demokratska stranka predvolilna zborovanja začenjata v Iowi in v New Hampshiru in nenapisano pravilo je, da kdor zmaga v teh dveh (sicer majhnih) državah, jim uspe tudi končna zmaga za nominiranca svoje stranke. Tega nato stranka tudi uradno potrdi na strankarski konvenciji.

Glavna tekmeca Romney in Palinova?
Mitt Romney, ki se je že leta 2008 potegoval kot protikandidat Johna McCaina za republikansko nominacijo, je v Iowi že začel tiho kampanjo, nekdanji predsednik spodnjega doma kongresa Newt Gingrich pa je Iowo obiskal prejšnji teden, ko je začel zbirati denar za kampanjo. Še eden od morebitnih kandidatov za republikanskega kandidata, guverner Minnesote Tim Pawlenty, je Iowo letos obiskal že petkrat. Kot mogoči kandidati za republikanskega kandidata se omenjajo še guverner Misisipija Haley Barbour, guverner Indiane Mitch Daniels in senator iz Južne Dakote John Thune.

Raziskava javnega mnenja, ki so jo junija izvedli v Des Moinesu, je pokazala, da ima Romney med republikanci največ podpore, kar 62 odstotkov. Palinovo podpira 58 odstotkov vprašanih, Gingricha pa 56 odstotkov. Drugi morebitni kandidati so precej zadaj, Mike Huckabee, ki je leta 2008 zmagal na preliminarnih volitvah v Iowi, pa je že napovedal, da ne bo kandidiral. Največjo oviro Palinovi bi lahko pomenil Romney, a je navdušenje nad Palinovo vseeno večje.

"Takega navdušenja nad karizmatičnim voditeljem v republikanski stranki nismo videli vse od Ronalda Reagana. Palinova verjame v to, kar govori, ne odstopa od svojih prepričanj in širi entuziazem med volivci. Če se bo odločila za kandidaturo, bom eden njenih največjih podpornikov," je prav tako za Guardian povedal Richar Rogers, 60-letni pilot, ki je dejaven v republikanski politiki že od svojih najstniških let.

Palinova počasi, a vztrajno, gradi kampanjo
Kot vse kaže, se Palinova na kandidaturo pripravlja že vse leto. Okoli sebe je zbrala ljudi, ki zanjo zbirajo denar, in prihodki od avtobiografije, njeni redni nastopi in pojavljanje na televiziji Fox News so ji samo letos spomladi prinesli 865.815 dolarjev. Počasi zbira svojo ekipo, zaposluje pisce govorov in najema svetovalce, ki ji poročajo o domači in tuji politiki.

Zadnje čase se pojavlja na vseh pomembnejših dogodkih, kot sta bila konservativni shod v Washingtonu s priljubljenim televizijskim komentatorjem Glennom Beckom in obletnica napadov 11. septembra na Aljaski. Kmalu bodo na televiziji predvajali njen dokumentarni film o Aljaski, konec leta pa bo izšla njena druga knjiga America by Heart: Reflections on Family, Faith and Flag (Amerika s srcem: razmišljanja o družini, veri in zastavi).

"Demokrati si nikogar ne želijo bolj kot Palinovo"
Direktor političnega centra na univerzi v Virginiji Larry Sabato noče napovedati, če bo Palinova kandidirala. "Tega še sama ne ve, a si pušča vrata odprta in volivce v dvomih. Sarah Palin, kot jo poznamo, se bo odločila v zadnji minuti, saj ni oseba, ki bi imela izdelan načrt, ki bi ga uresničevala iz dneva v dan," je prepričan Sabato, ki je napovedal, da če se bo odločila za kandidaturo, bo zagotovo zmagala v Iowi.

"Bolj pomembno je, kaj se bo zgodilo, če bo kandidirala. Nikogar si demokrati ne želijo bolj kot Palinovo, da bi izzvala predsednika Obamo. Obama bi skoraj zagotovo zmagal, tudi če mu ne uspe rešiti gospodarstva. Palinova je zelo priljubljena med nekaterimi republikanci, a v državi kot celoti ima zelo malo privržencev," je še povedal Sabato.

Palinova začela neuradno tekmo
46-letna Palinova tako počasi odpira ugibanja in začenja neuradno predsedniško tekmo za volitve leta 2012. Ne glede na to, kako se bo odločila glede kandidature za republikansko kandidatko za naslednje volitve, pa zagotovo še ni rekla zadnje besede v ameriški politiki.