Francoski predsednik je obisk začel na zahodu Kitajske, kjer si je ogledal znamenito vojsko 6.000 glinenih vojščakov. Foto: Reuters
Francoski predsednik je obisk začel na zahodu Kitajske, kjer si je ogledal znamenito vojsko 6.000 glinenih vojščakov. Foto: Reuters

Največ pozornosti bo Sarkozy namenil kitajski valuti juan, ki je po mnenju Evrope in ZDA podcenjen, kar Kitajski omogoča večjo konkurenčnost njenih izdelkov na svetovnih trgih. Nekaj tolažbe zaradi tega bi lahko Sarkozyju prinesli gospodarski dogovori, saj naj bi Francija in Kitajska sklenili za 20 milijard dolarjev poslov.

Reaktorji in letala
Kitajska naj bi od francoskega državnega podjetja Arewa naročila dva sodobna jedrska reaktorja, saj namerava do leta 2020 zgraditi najmanj 32 jedrskih elektrarn, s katerimi želi zadostiti naraščanje porab elektrike in zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv. Sklenili naj bi tudi prodajo okoli 150 letal proizvajalca Airbus, ki je v francoskih in nemških rokah in o katerih se je s Kitajci dogovarjal že Sarkoyzjev predhodnik Jacques Chirac, ko je bil na poslovilnem obisku na Kitajskem lani oktobra.

Nekaj govora tudi o človekovih pravicah
Čeprav je Sarkozy pred prihodom na oblast obljubljal, da se bo zavzemal za zatirane ljudi po vsem svetu, pa vprašanja človekovih pravic ne bodo visoko na dnevnem redu pogovorov, saj si Sarkozy ne želi poslabšanja odnosov, kot ga je doživela Nemčija, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel sprejela tibetanskega duhovnega voditelja Dalajlamo in s tem užalila Peking. Pred obiskom je organizacija Novinarji brez meja na Sarkozyja naslovila poziv, naj z gostitelji načne vprašanja zaprtih novinarjev in disidentov.

G. V.