Sarkozy (levo) bo Vannesta (desno) izključila. Foto: Reuters
Sarkozy (levo) bo Vannesta (desno) izključila. Foto: Reuters

Izjave Christiana Vannesta so sprožile plaz kritik tako z leve kot tudi z desne in spravile v zadrego Sarkozyjevo konservativno stranko UMP ravno v času, ko je Sarkozy napovedal, da se bo potegoval za drugi predsedniški mandat.
Vannesta, člana vplivnega zakrknjeno desničarskega krila Sarkozyjeve stranke, zdaj, kot kaže, čaka izključitev in bi lahko izgubil svoj stolček v parlamentu. V videoposnetku, objavljenem na neki francoski spletni strani, je Vanneste izjavil, da so geji v Franciji "v samem srcu moči", da manipulirajo z mediji in da človeštvo "ropajo dostojanstva".

Ob tem je dodal še, da so mediji prenapihnili "slavno legendo deportacije homoseksualcev" iz okupirane Francije, češ da so nemške geje res poslali v koncentracijska taborišča, da pa v Franciji ni bilo nobenih deportacij homoseksualcev.
"Šokantne izjave"
Skupine za pravice istospolno usmerjenih so politika nemudoma obsodile, njegovi kolegi s poslanskih klopi pa so dejali, da je z izjavo prestopil dovoljeno mejo. Vanneste jim je v odgovor dejal le, da ga je "gejevski lobi" po krivci vzel za tarčo. Generalni sekretar UMP-ja Jean-Francois Cope je tako napovedal, da bo Vanneste zaradi svojih "zelo šokantnih in nedopustnih izjav" po sestanku prihodnji teden izključen.

Vanneste bo najverjetneje tudi izločen iz kandidature na kandidatni listi UMP-ja za junijske parlamentarne volitve.

65-letni poslanec je v preteklosti že dajal sporne, do homoseksualcev žaljive opazke, a se je tokrat dotaknil še posebej občutljive tematike druge svetovne vojne, poroča Guardian.

Prah, ki so ga dvignile opazke, postavlja Sarkozyjevo stranko v še težji položaj v času, ko si predsednik prizadeva pridobiti podporo skrajne desnice, da bi si tako povečal možnosti ponovne izvolitve. Sarkozy je na državni televiziji opazke obsodil, rekoč, da je "zgrožen nad vsem, ki poblizu ali pa od daleč spominja na homofobijo".