Foto:
Foto:
Izraelski tanki vdrli v Gazo.

To pomeni, da bodo na tem območju ostala le še tri. V prihodnje naj v Gazi ne bi bilo nobenega Juda, je dejal Šaron.

To je le del načrta, po katerem naj bi se Izrael umaknil z območij, osvojenih leta 1967. Izjava je razjezila predstavnike naseljencev, saj je Šaron nekdaj veljal za glavnega zagovornika postavljanja judovskih naselij na zasedenih območjih. Skupno živi v teh 17 naseljih okoli 7.500 ljudi. Neprimerno več judovskih naselij je na Zahodnem bregu.

Šaron je sicer dejal, da bo potreben čas. "Najprej bomo morali dobiti privolitev naseljencev. Govorimo o več tisoč kvadratnih kilometrih toplih gred, tovarn, o preselitvi družin, ki tam živijo že tretjo generacijo."

Naseljenci in celo člani stranke Likud grozijo z odstopom
Krovna organizacija judovskih naseljencev na območju Gaze bo storila vse za padec Šaronove vlade, če ta ne bo preklical odločitve. Nacionalna verska stranka, ki je naklonjena naseljencem in ima v izraelskem parlamentu šest poslancev, je zagrozila z izstopom iz vlade. Palestinska stran pa je izrazila dvom o Šaronovem načrtu.

Gaza je eno najbolj gosto poseljenih območij na svetu (2.350 ljudi na kvadratni kilometer), v njej živi kakih 1,2 milijona Palestincev. Palestinske avtonomne oblasti izvajajo popolno oblast nad 67 odstotki območja, 33 odstotkov pa naseljujejo judovski naseljenci, za varnost katerih skrbi izraelska vojska.

Palestinsko vodstvo Šaronu ne verjame
Palestinski voditelj Jaser Arafat je ob novici dejal: "Sedemnajst naselbin? Da bi jih lahko nadomestili z drugimi 170!" Da je namen Šaronove izjave zavajanje svetovnega javnega mnenja, pa je menil tudi palestinski minister za delo Hasan Hatib. Kljub ponovnemu izbruhu nasilja na Bližnjem vzhodu pa je po izjavah palestinskega premierja Ahmeda Kureja v pripravi srečanje obeh premierjev.

Med vdorom v Gazo ubiti štirje člani Hamasa
Izraelski vojaki so med vdorom v palestinsko begunsko taborišče Rafa ubili štiri Palestince, ki so bili oboroženi in so ob vdoru izraelske vojske začeli streljati.

Izraelska vojska je ob podpori helikopterjev in tankov skušala aretirati visokega pripadnika skrajnega islamističnega gibanja Hamas, ki pa je bil ob tem ubit. To naj bi bil odgovor na izjavo duhovnega voditelja Hamasa, šejka Ahmeda Jasina, da bodo ugrabili izraelske vojake in jih zamenjali za Palestince.

Včeraj je izraelska vojska vdrla tudi v mesto Jeriho na Zahodnem bregu, pred tem pa izvedla aretacije v Betlehemu.