Foto:
Foto:
Izraelska vojska je zaprla ceste
Palestinski voditelj jaser Arafat in premier Ahmed Kurej se še dogovarjata o notranjem ministru za novo palestinsko vlado

Palestinski parlament je potrdil imenovanje Rafika Načeha za novega predsednika parlamenta. Palestinski voditelj Jaser Arafat in premier Ahmed Kurej se nista uspela dogovoriti o notranjem ministru v novi vladi.

Šaron, ki je na obisku v Moskvi, pa je dejal, da je Rusija ena najpomembnejših dejavnikov na mednarodnem prizorišču, Putin pa pravi prijatelj Izraela.

"Premier Šaron meni, da je srečanje z Ahmedom Kurejem možno v prihodnjih dneh," je izjavil član izraelske delegacije, ki spremlja Šarona na obisku v Rusiji. Šaron je pred začetkom pogovorov z ruskim predsednikom v Kremlju izjavil, da je Izrael pripravljen popuščati, vendar ne na področju varnosti. "Izrael je majhna država, ki si sama zagotavlja varnost in sprejema ukrepe za svojo obrambo."

Samomorilski napad 17-letnika
Pri Kalkiliji na Zahodnem bregu se je v bližini izraelske nadzorne točke razstrelil 17-letni palestinski samomorilec, drugih žrtev pa ni bilo. Izraelska vojska je pred tem zaradi podatkov o morebitnem samomorilskem napadalcu zaprla ceste pri mestu Kalkilija. Palestinski napadalec je stekel proti vojakom, potem pa se razstrelil.

V palestinskem napadu v Nablusu na Zahodnem bregu je bilo v nedeljo ubitih pet izraelskih vojakov. Odgovornost za napad so prevzele Brigade mučenikov Al Akse, ki so povezane z gibanjem Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Izraelske oblasti so konec tedna omilile zaporo Gaze in s tem okoli 10.000 palestinskim delavcem z dovolilnicami spet omogočile vstop v državo.

Palestinski parlament potrdil svojega novega predsednika
Palestinski parlament je s 53 glasovi za in 10 proti potrdil imenovanje Rafika Načeha za novega predsednika parlamenta. Načeha je imenovalo gibanje Fatah predsednika Jaserja Arafata. Na tem položaju nasledil Ahmeda Kureja, ki je bil oktobra imenovan za palestinskega premierja. Arafat in Kurej se na srečanju v Ramali nista uspela dogovoriti o sestavi nove palestinske vlade, predvsem o mestu notranjega ministra.

Premier Kurej naj bi se v kratkem srečal z izraelskim premierjem Arielom Šaronom, s katerim bosta skušala obnoviti mirovni proces.

Hamas zavrnil premirje
Skrajna palestinska islamska skupina Hamas je zavrnila novo enostransko ustavitev napadov na Izrael. Hamas bi svoje napade na izraelske vojake in judovske naseljence omejil, če bi Izrael prenehal delovati proti palestinskim civilistom. S palestinskimi oblastmi so mogoči le dogovori, po katerih se odpor proti izraelskemu okupatorju nadaljuje, izognili pa bi se civilnim žrtvam, je dejal Abdel Aziz Al Rantisi.