Sharon je v komi že osem let. Foto: EPA
Sharon je v komi že osem let. Foto: EPA

"V zadnjih urah se je poslabšalo stanje nekdanjega premierja Ariela Šarona," so zapisali v bolnišnici, kjer leži politik. Dodali so, da je Šaronova družina ves čas ob njem.

Šarona je 4. januarja 2006 sredi kampanje pred volitvami, na katerih so pričakovali njegov vnovičen vzpon na premierski stolček, zadela možganska kap. Odtlej je v komi, njegovo zdravstveno stanje pa se je drastično poslabšalo po nedavni operaciji.
Bolniški viri trdijo, da je Šaronu ostalo le še nekaj dni ali morda celo ur.

Presenetljiva poteza
Šaron, nekdanji general, velja za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelskem političnem prizorišču.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko presenetljiveje, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.