Občasno se skupina žensk v Savdski Arabiji odloči v znak protesta usesti za volan, a jih čakajo neprijetne posledice. Foto: EPA
Občasno se skupina žensk v Savdski Arabiji odloči v znak protesta usesti za volan, a jih čakajo neprijetne posledice. Foto: EPA
Septembra so v Savdski Arabiji potekale zadnje volitve, na katerih ženske niso smele voliti. Foto: EPA
Biti ženska v Savdski Arabiji pomeni živeti s precej okrnjenimi osnovnimi človeškimi pravicami. Foto: EPA

Ženske za volanom so v Savdski Arabiji sporna tema vse od leta 1990, ko je 47 žensk sedlo v 14 avtomobilov in zapeljalo na glavno ulico v Riadu. Ustavili so jih, jih za dve leti suspendirali in jih vrsto let obsojali tako v pridigah kot v družbenih krogih.
Zadnji javni napad se je zgodil leta 2003, ko je šejk Mohammed Al Arefe nasprotoval, da bi šle te ženske nazaj učit, ker se je bal, da bodo spodbujale svoje dijakinje, naj gredo te po njihovih stopinjah.

Več kot 15 let je bilo potrebno, da je še ena skupina žensk zbrala pogum za začetek javnega gibanja proti prepovedi žensk za volanom. Od leta 2006 dalje se na vsakih nekaj mesecev pojavi raziskava, peticija, video ali kampanja, a vse brez učinka. To, kot piše Guardian, ni nobeno presenečenje, saj se za vsak tak poziv pojavi prav toliko raziskav, videev, peticij in kampanj, ki vlado pozivajo, naj prepoved ohrani.
Metodologija intervjujev z moškimi
Za večino teh drugih raziskav stoji v ZDA šolani upokojeni profesor Kamal Al Subi, ki si je na svoja pleča naložil pripravo znanstvene študije o posledicah ženske vožnje na družbo.
Študija temelji na nestrukturirani metodologiji neposrednih intervjujev, po kateri je Subi obiskal dve neimenovani zalivski državi in eno neimenovano severnoafriško državo, kjer je prebivalce spraševal o posledicah ženske vožnje avtomobila. Profesor je torej skušal ugotoviti, kakšne bi bile posledice na obnašanje žensk v monarhiji, če bi jim začeli deliti vozniška dovoljenja.

Poročilo je profesor predstavil svetu Shura, vladnemu svetovalnemu telesu, sestavljeno iz 150 (moških) članov, ki svetujejo kralju Abdulahu, v njem pa so izražena ultrakonservativna stališča, ki bodo kralju predstavljali še dodaten pritisk glede vprašanja vozniških dovoljenj za ženske, ki je v zadnjih mesecih v Savdski Arabiji postalo politično vprašanje par excellence.

"Sledi porast homoseksualnosti in ločitev"
Poročilo namreč navaja, da bo vozniško dovoljenje za ženske posledično pripeljalo do spolnih odnosov pred poroko. Aktivist za človeške pravice Valid Abu Alkair je za AP povedal, da je v poročilu zapisano, da bodo "ženske voznice izzvale močen upad morale in povzročile porast prostitucije, pornografije, homoseksualnosti in ločitev".

Profesor Subi je v poročilu med drugim opisal tudi, kako se je ob neki priložnosti znašel v kavarni v neki arabski državi, kjer ženske lahko vozijo in imajo prijateljice, tam pa ga je ena izmed žensk "pomenljivo pogledala in mu z gesto namignila, da je na razpolago". "Poglejte, kaj se dogaja, ko dovolite ženskam voziti," navaja Daily Mail Subijeve izjave.

Kaj se bodo savdskoarabske oblasti odločile storiti, še ni znano, a aktivisti menijo, da bodo konservativni svetovalci najverjetneje pregovorili kralja, naj vzdržuje obstoječe stanje, čeprav je v zadnjem času pokazal nekatere reformatorske znake. Ena izmed njegovih pomembnejših odločitev se nanaša na podelitev pravice ženskam, da glasujejo na lokalnih volitvah leta 2015.