Prebivalke Savdske Arabije bodo kmalu dobile volilno pravico, za volan avtomo bila pa še vedno ne bodo smele. Foto: EPA
Prebivalke Savdske Arabije bodo kmalu dobile volilno pravico, za volan avtomo bila pa še vedno ne bodo smele. Foto: EPA

Čeprav je pred dnevi savdskoarabski kralj Abdulah ženskam v tej konservativni islamski monarhiji podelil volilno pravico in jim dovolil kandidiranje na občinskih volitvah, prepoved vožnje za ženske ostaja, kar bo zaradi kršitve na lastni koži okusila ženska, ki so jo identificirali le kot Šemo. Žensko so julija spoznali za krivo, da je vozila v Džedi.

Organizacija Women2drive, ki si prizadeva, da bi prebivalke Savdske Arabije dobile vozniško pravico, je sporočila, da se je Šema že pritožila na odločitev. Zaradi podobnega prekrška se bosta konec leta pred sodiščem znašli še dve ženski.

"'Reforme' ne pomenijo veliko"
"Pustiti ženskam, da glasujejo na občinskih volitvah, je dobro in lepo, a če jim še vedno grozi, da jih bodo šibali, ker skušajo izvajati svojo pravico do svobode gibanja, potem tako opevane kraljeve 'reforme' ne pomenijo prav veliko," je dejal predstavnik organizacije Amnesty International.

V skladu s strogimi šeriatskimi zakoni, ki veljajo v Savdski Arabiji, ženske potrebujejo dovoljenje moškega skrbnika za delo, potovanje v tujino in določene vrste operacij. Zakona, ki bi ženskam dejansko prepovedoval vožnjo avtomobila, sicer ni, obstaja pa zakon, po katerem morajo vsi državljani imeti lokalno izdano dovoljenje, takšnih dovoljenj pa ženskam ne izdajajo.