Foto:
Foto:
Se Savdska Arabija spreminja?

Ženska pod imenom Šema je bila obsojena na kazen desetih udarcev z bičem, ker je julija v Džedi na zahodu države poprijela za volan in se odpravila na vožnjo, kar pa je v konservativni islamski monarhiji prepovedano za pripadnice ženskega spola. Kazen je bila izrečena le dva dni po tem, ko je savdski kralj ženskam podelil volilno pravico, ki bo prvič začela veljati leta 2015.

"Hvala Alahu, bičanje Šeme je preklicano. Hvala, naš ljubljeni kralj," je na svojem Twitterjevem računu zapisala princesa Amira Al Tavil, žena savdskega princa Alvalida bin Talala, in izrazila prepričanje, da bo to razveselilo vse savdske ženske, je poročal BBC. Preklica kazni sicer savdske oblasti niso uradno potrdile. Konec leta čaka še dve ženski sojenje zaradi kršitve prepovedi vožnje.

S tiho strpnostjo do sprememb
V zadnjih mesecih se je več savdskih žensk uprlo strogim nenapisanim pravilom, ki jim prepovedujejo vožnjo, in so sedle za volan, s čimer so še okrepile zahteve po omilitvi strogih islamskih pravil v monarhiji.

V skladu s savdsko različico islamskih pravil mora imeti ženske dovoljenje moža ali moškega sorodnika, če hoče delovati v javnem življenju. Vožnja za ženske sicer ni zakonsko prepovedana, vendar jim oblasti ne izdajajo vozniških dovoljenj, kar pomeni, da je njihova vožnja nezakonita.

Savdski novinar Maha Akil je za BBC povedal, da so oblasti začele ignorirati ženske voznice, saj naj bi s tem želele domačo javnost počasi privaditi na spremembe, preden te postanejo uradne.

Se Savdska Arabija spreminja?