Adel Al Džubeir je dejal, da je le še Nemčija naredila toliko za begunce, kot je Savdska Arabija. Foto: Reuters
Adel Al Džubeir je dejal, da je le še Nemčija naredila toliko za begunce, kot je Savdska Arabija. Foto: Reuters

Džubeir je spregovoril za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kot je povedal, jih od dveh milijonov 700.000 še vedno prebiva v Savdski Arabiji. Obenem z nafto bogata država finančno podpira prebežnike in begunska taborišča v Turčiji, Jordaniji in Libanonu, in sicer z več kot milijardo dolarjev. Nobena druga država, z izjemo Nemčije, ni storila več za begunce, je dodal Džubeir.

V boju proti verskemu ekstremizmu Džubeir zahteva odvzem naziva pridigarjem, ki pozivajo k nestrpnosti. Po njegovih besedah Savdska Arabija preverja, kaj pridigarji povedo v državnih mošejah: "Če lahko to storimo mi v Savdski Arabiji, lahko tudi Nemčija."

Riad za odstavitev Asada
Poudaril je še, da brez kopenskih sil samooklicane Islamske države ni mogoče premagati. Ob tem je treba po njegovem mnenju odstraniti tudi sirskega predsednika Bašarja Al Asada in okrepiti sirsko opozicijo.

Asad je deležen podpore šiitskega Irana, ta pa ima sunitsko Savdsko Arabijo za tekmeca in nevarnost svoji varnosti. Iran je posvaril pred načrti ponovne vzpostavitve Perzijskega cesarstva do Sredozemlja in ga pozval, naj se raje osredotoči na notranje zadeve in pusti sosede, da živijo v miru.

Turčija in ameriška koalicija napadli Islamsko državo
Medtem turški mediji poročajo, da so v zračnih napadih, ki so jih izvedle turške sile in koalicija pod vodstvom ZDA, ubili več kot sto borcev IS-ja. Šlo je za povračilne ukrepe na zadnji napad na turško-sirski meji, ko so bile rakete izstreljene z območja, ki je pod nadzorom IS-ja.

Od januarja je v južni turški pokrajini Kilis Islamska država napadla več kot 70-krat. Borci IS-ja so v petek od zmernih uporniških skupin zasedli novo ozemlje na severu Sirije. Pričakuje se, da bo nov val civilistov zbežal pred spopadi in nevarnostjo, ki jo predstavlja Islamska država.