Razdejanje po samomorilskem  napadu v Tartusu. Foto: Reuters
Razdejanje po samomorilskem napadu v Tartusu. Foto: Reuters
false
Večino od sedmih eksplozij so povzročili samomorilski napadalci. Umrlo je več kot 100 ljudi, število smrtnih žrtev pa naj bi se še povečalo. Foto: Reuters
Tartus
V Tartusu (na sliki) je umrlo najmanj 48 ljudi, v Džabli pa najmanj 73. Foto: Reuters
V Jemnu, Siriji in Iraku napadi in številne žrtve

V mestih na sredozemski obali v pokrajini Latakija je odjeknilo sedem eksplozij. IS je navedel, da so njegovi borci v mestih napadli "alavitska zborovanja".

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki se zanaša na mrežo aktivistov na terenu, poroča, da je bilo v Džabli ubitih najmanj 73 ljudi, v Tartusu pa najmanj 48. Število žrtev se bo po navedbah enega izmed aktivistov na terenu verjetno še povečevalo, ranjenih naj bi bilo na desetine ljudi. Večino eksplozij so povzročili samomorilski napadalci.

Sirska tiskovna agencija Sana poroča, da so eksplozije v Tartusu odjeknile v stanovanjskih predelih in na glavni avtobusni postaji, kjer je pred vhodom eksplodiral še avtomobil bomba.

Sirska državna televizija pa je poročala, da je bila v eksplozijah v Džabli med drugim zadeta tamkajšnja bolnišnica. Med drugim naj bi samomorilski napadalec sprožil eksploziv na urgenci.

Državni mediji poročajo o skupno 78 mrtvih - 45 v Džabli in 33 v Tartusu.

Iz Sirskega observatorija so sporočili, da gre nedvomno za najsmrtonosnejše napade v omenjenih mestih od začetka sirske vojne marca 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesti utrdbi Asadovega režima
Obe mesti sta utrdbi režima predsednika Bašarja Al Asada, ki pripada alavitski verski skupnosti oziroma alavitskemu islamu, veji šiitskega islama. Asadova družina izvira iz vasi Kardaha, ki leži le 25 kilometrov vzhodno od Džable.

Kot poroča Al Džazira, gre za prvi primer simultanih napadov takšnega obsega v pokrajini Latakija v sirski vojni. V tej pokrajini je tudi rusko pomorsko oporišče, mesto Džabla pa je zelo blizu ruskemu zračnemu oporišču.

Tako Džabla kot Tartus sta bila doslej oddaljena od vojne, v kateri je v petih letih umrlo najmanj 270.000 ljudi, po nekaterih podatkih celo 400.000, na milijone pa jih je moralo zapustiti domove. Večina beguncev je razseljenih po okoliških državah, predvsem v Turčiji, del pa jih je prišel ali pa jih želi priti tudi v Evropo.

Rusija zaskrbljena zaradi napada
Rusija je izrazila zaskrbljenost zaradi napadov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem dejal, da napadi znova dokazujejo, kako krhke so razmere v Siriji in da je potrebno z energičnimi ukrepi znova zagnati sirska mirovna pogajanja. Zadnji krog pogajanj je potekal minuli teden na Dunaju, a še ni dal rezultatov.

V Jemnu, Siriji in Iraku napadi in številne žrtve