Razmere na bojiščih v Siriji se ves čas spreminjajo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Razmere na bojiščih v Siriji se ves čas spreminjajo. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

O spremembi na območju v četrtek zjutraj poročata Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu in opozicijska aktivistična mreža, t. i. Lokalni koordinacijski odbori. Deir al Asafir in devet okoliških vasi naj bi padlo v roke (pro)vladnih sil v nekaj urah. V zadnjem času so se na tem območju med seboj spopadale različne uporniške skupine.

Sirski observatorij je sporočil, da so provladne sile pred zavzetjem izvedle obsežen napad in zračne napade. Vladne sile naj bi podprli borci libanonskega gibanja Hezbolah, skupaj so izkoristili več tednov trajajoče spopade med uporniki.

Islamistična uporniška skupina Džaiš al Islam naj bi z območja v zadnjih dneh umaknila 800 svojih borcev, preostali uporniki pa so morali zapolniti praznino, poroča BBC.

Vlada je poskušala mesto Deir al Asafir in okolico zavzeti že od februarja, sporočajo iz Sirskega observatorija. Televizijska postaja Al Manar blizu Hezbolahu je poročala, da je napad del nove vojaške operacije sirske vojske proti upornikom.

Novi begunci
Z območja, znanega kot kmetijski pas v pokrajini Vzhodna Guta, naj bi proti severu bežalo več civilistov. Ta pokrajina je sicer vključena v enostransko umiritev razmer, ki jo je prejšnji mesec razglasila vlada. Kljub temu je tudi tam vse več nasilja.