Mike Pence (levo) je sprva Trumpa kritiziral in podpiral teksaškega senatorja Teda Cruza. Pozneje si je premislil. Foto: Reuters
Mike Pence (levo) je sprva Trumpa kritiziral in podpiral teksaškega senatorja Teda Cruza. Pozneje si je premislil. Foto: Reuters
Newt Gingrich, Donald Trump
V igri za republikanskega podpredsedniškega kandidata je (bil) tudi nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich (desno). Foto: Reuters
Chris Christie
Guverner New Jerseyja Chris Christie je nekaj časa tudi sam kandidiral za republikanskega predsedniškega kandidata, a je od tega kmalu odstopil in podprl Trumpa. Foto: Reuters

Trump je že v preteklosti dejal, da išče trdnega in pametnega kandidata, ki bo sprejemljiv za stranko. Imenovanje Pencea za podpredsedniškega kandidata je po mnenju opazovalcev signal desnemu krilu republikanske stranke.

Trump je naprej za danes napovedano objavo imena podpredsedniškega kandidata zaradi terorističnega napada v Nici odpovedal, nato pa je ime vendarle objavil na Twitterju.

Leta 1959 rojeni Pence se je že nekaj tednov omenjal kot mogoči izbranec, ugibanja pa so se okrepila v torek, ko je Trump k njemu v Indiano pripeljal ženo Melanijo in svoje starejše otroke, Pence pa jih je gostil na večerji. Potem je tja priletel še nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich, Trump pa je po telefonu poklical guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja.

Tako do zadnjega ni bilo popolnoma jasno, koga je Trump izbral. Trumpova tiskovna predstavnica Hope Hicks je še v četrtek zvečer zanikala, da je odločitev sprejeta.

Prednosti in slabosti Pencea
Pence naj bi bil logična izbira, saj naj bi bil umirjen in naj bi imel sloves med konservativci, kar Trump potrebuje, da pomiri konservativne republikance, ki mu še vedno ne zaupajo. Po drugi strani pa, kot poroča Guardian, Pence v svoji zvezni državi ni zelo priljubljen, zunaj nje pa ni zelo znan.

S svojim konservativnim slovesom naj bi sicer pomagal poenotiti stranko, a naj bi hkrati lahko odtujil ključne volivce, ki nihajo v odločitvi med demokratsko in republikansko stranko.

"Disciplinirani" Pence
Christie zaradi svoje domače nepopularnosti in zadirčnosti ni nekdo, ki bi Trumpu lahko zagotovil elektorske glasove New Jerseyja. Gingrich je sicer izkušen politik, vendar pa so že začele nastajati šale, da bosta republikance, ki bi naj bili konservativni zagovorniki družinskih vrednot, vodila dva moška, ki sta se trikrat poročila.

Na drugi strani Pence velja za discipliniranega politika, ki je zaradi žene prestopil iz katoliške vere med t. i. "na novo rojene kristjane", ki namesto Vatikanu sledijo evangeliju in pastorju, ki ga razlaga.

Pence je uspešen tudi v zbiranju denarja. Trump je sicer bogat, vendar to ni dovolj za tekmo z demokratko Hillary Clinton, ki ga po zbiranju sredstev daleč prekaša. Trump in Pence bosta potrjena 21. julija ob koncu nacionalne konvencije republikanske stranke, ki se začenja v ponedeljek.

Pence sprva kritiziral Trumpa
Pence je sicer v času izbire republikanskega predsedniškega kandidata podpiral teksaškega senatorja Teda Cruza, ki ga je označil za pravega konservativca po modelu nekdanjega predsednika Ronalda Reagana. Trumpa je na drugi strani kritiziral med drugim zaradi ideje o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA. Pozneje pa si je premislil in zdaj je zanj Reaganu podoben Trump.

Čeprav Pence v preteklosti ni bil znan po negativnih kampanjah, pa je zdaj demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton že obtožil, da je odgovorna za smrt Američanov 11. septembra 2012 v Bengaziju v Libiji.

Pence je sicer spomladi 2015 podpisal sporni zakon o verski svobodi. Nasprotniki zakona so trdili, da gre za legalizirano diskriminacijo homoseksualcev in vseh drugačnih pod pretvezo obrambe verske svobode. Pence je zakon najprej zagovarjal, pozneje pa popustil, med drugim zaradi priprav na gospodarski bojkot Indiane, in skupaj z republikanskimi kolegi potrdil spremembe.

"Trump si je izbral enega najbolj skrajnih kandidatov v generaciji, enega najbolj nepopularnih kandidatov in takega, ki vnaša delitve med Američane," pa je Trumpovo izbiro komentiral vodja kampanje Clintonove John Podesta.