Strokovnjaki pravijo, da je še nekaj upanja - če bo začelo deževati v naslednjih dneh, je še nekaj možnosti za vsaj spodobno letino v Nigru. Foto: EPA
Strokovnjaki pravijo, da je še nekaj upanja - če bo začelo deževati v naslednjih dneh, je še nekaj možnosti za vsaj spodobno letino v Nigru. Foto: EPA
Otrok
Matere nimajo hrane, da bi nahranile svoje otroke. Foto: EPA
Suša
Suša terja davek tudi med živino. Foto: EPA

Niger je ena najrevnejših držav na svetu. Stopnja smrtnosti med novorojenčki je višja kot v Afganistanu. Zaradi pomanjkanja dežja leta 2009 je letošnja letina zelo slaba, pašnikov za živino ni, rezerve hrane so porabljene.

Lačno prebivalstvo je med svojo prehrano uvrstilo "grenke" jagode, hrano za golo preživetje, v normalnih pogojih odvratno, a med lakoto nujno prehrano.

Vodilne človekoljubne organizacije so v skupnem pozivu opozorile, da 10 milijonom ljudem v zahodnem Sahelu grozi huda lakota. Združeni narodi dodajajo, da je položaj resen kot še nikoli. Niger je v središču krize; polovica prebivalstva države – sedem milijonov ljudi – že strada.

Statistika v Nigru ni spodbudna – manj kot tretjina prebivalstva je pismenega; dečki v povprečju preživijo v šoli pet let, deklice le tri. Dve tretjini prebivalstva te zahodnoafriške države živi pod pragom revščine, 85 odstotkov Nigrcev živi z manj kot dvema dolarjema na dan.

Prebivalstvo nima koristi od naravnih bogastev
Ostro nasprotje revščini prebivalstva pradstavlja bogastvo naravnih virov v Nigru. Država ima velikanske zaloge urana, ki ga prodaja Franciji. Sadežev te trgovine ni opaziti.

Podobno kot v sosednji Libiji je tudi v Nigru nafta. Kupec črnega zlata je predvsem Kitajska, denar od prodaje pa se porazgubi, preden pride do obubožanega prebivalstva. Koristi od naravnih virov Nigra bosta imela prej Pariz in Peking kot Niamey. Polovico proračuna Nigra predstavljajo donacije.

Mater z majhnimi otroki s sindromom napihnjenega trebuha je vedno več. "Nimam mleka. Ko otroček joka, mu dam prosuljo," žalostno pripoveduje ena takšnih mater. Tudi letošnja letina bo, kot kaže, slaba in število lačnih se bo še povečalo.

Človekoljubne organizacije so se uštele
Lakoto je do zdaj nekoliko omilila pomoč Svetovnega programa za hrano in drugih agencij ZN-a, ki pa so se močno uštele. Predvidevali so, da bo lačnih duš, ki jih bo treba nahraniti, okoli 1,7 milijona, število lačnih ust pa je bliže številki sedem milijonov, od tega jih tri milijone takoj potrebuje pomoč. Humanitarnim agencijam primanjkuje 97 milijonov dolarjev.

Nigrci ponovno čakajo. Čakajo na pomoč. Čakajo, da jih svet doda na listo obupanih, med Etiopijo, Sudan in Eritrejo. Čakajo na letino. Molijo za dež.

Dež pade vsake toliko časa, da podaljša upanje. Upanje na čas, ko bo deževalo dovolj dolgo, da bo voda napojila več kot le površino zemlje. Upanje na čas, ko bodo matere svojim otrokom lahko ponudile prihodnost – hrano, ki jih bo ohranjala pri življenju.