Posnetek severnokorejske izstrelitve na televiziji v Južni Koreji. Foto: EPA
Posnetek severnokorejske izstrelitve na televiziji v Južni Koreji. Foto: EPA

Južna Koreja je prva zaznala izstrelitev ob 7.27 po krajevnem času oziroma malo pred polnočjo po srednjeevropskem. Japonska obalna straža je pozneje potrdila, da je Severna Koreja izstrelila "balistični raketi podoben izstrelek", ki je letela približno 700 kilometrov daleč in nato pristala v Japonskem morju zunaj japonske izključne gospodarske cone.

Južnokorejski svet za državno varnost izrazil "močno obžalovanje zaradi izstrelitve". Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da je vztrajanje Pjongjanga pri izstrelitvah raket obžalovanja vredno.

Pjongjang je že drugo raketo v tednu dni izstrelil kmalu zatem, ko ga je šest držav, tudi ZDA in Japonska, v skupni izjavi pozvalo, naj preneha izvajati "destabilizacijska dejanja" in sodeluje v dialogu za popolno jedrsko razorožitev. Po mnenju analitikov je sicer Pjongjang novo raketo načrtno izstrelil tako, da je časovno sovpadala z zasedanjem VS-ja ZN-a v New Yorku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Severna Koreja naj bi uspešno testirala hipersonično raketo

Hipersonične rakete med prioritetami Pjongjanga

Severna Koreja kljub mednarodnim sankcijam razvija prefinjeno raketno tehnologijo. Hipersonične rakete so v severnokorejskem petletnem načrtu uvrščene med glavne prednostne naloge. Premikajo se veliko hitreje in so gibljivejše od standardnih, njihova hitrost je petkrat večja od hitrosti zvoka, zaradi česar jih sistemi protiraketne obrambe veliko težje prestrežejo. Glede na zasnovo imajo lahko konvencionalne ali jedrske bojne glave. Severna Koreja je po lastnih navedbah tovrstno raketo prvič preizkusila septembra lani. Južna Koreja sicer dvomi o trditvah Pjongjanga o velikih uspehih raketnega programa.