Dobrodošli v Severni Koreji? Foto: EPA
Dobrodošli v Severni Koreji? Foto: EPA
Severna Koreja ima veliko turističnega potenciala - na sliki čudovita gora Paektu.
Do napredka je prišlo na srečanju Kim Džong Ila z vodjo južnokorejske skupine Hyundai. Foto: Reuters

Gre za zadnji korak samotarskega in osamljenega Severa, da bi navezal vsaj neke vrste odnos z zunanjim svetom, od katerega je bil izoliran v mesecih vojaškega postavljaštva, v katerih je maja izvedel tudi drugi jedrski poskus in celo vrsto izstrelitev raket.

A živ opomnik, da je polotok še daleč od idiličnega sobivanja, je bilo svarilo severnokorejske poročevalske agencije KCNA, ki je nemudoma sledilo novici o obmejnem sporazumu: Severna Koreja bo takoj "neusmiljeno in uničujoče" udarila - vključno z jedrskim orožjem -, če bodo vojaške vaje ZDA in Južne Koreje kakor koli kršile suverenost Severne Koreje.

Vojaške vaje v Južni Koreji začenjata ameriška in južnokorejska vojska danes. Na vajah, ki po trditvah Seula in Washingtona niso provokativne narave, sodeluje okoli 10.000 ameriških in več kot 56.000 korejskih vojakov. Sklenile se bodo 27. avgusta.

Na Sever zaradi naravnih lepot
Dogovor o razrahljanju omejitev na meji in ponovnem začetku donosnega turizma s potovanji na Sever so dosegli na srečanju med samotarskim voditeljem Kim Džong Ilom in vodjo južnokorejske skupine Hyundai, ki je šla v Pjongjang prosit za izpustitev delavca, ki ga Severna Koreja zadržuje že skoraj pet mesecev zaradi razžalitve severnih voditeljev. Skupina Hyundai sicer skrbi za dobičkonosna turistična potovanja v Severnno Korejo. Po podatkih je poslovanje s Hyundaiem Severni Koreji lani prineslo 30 milijonov dolarjev dobička. Turiste Severna Koreja privablja s svojim industrijskim parkom, slikovitim naravnim parkom gore Kumgang in s sveto goro Paektu.


Nedvomno smo priča redkemu obdobju pomembnih obiskov: v začetku meseca je Pjongjang obiskal nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki se je na srečanju s Kimom pogodil za izpustitev dveh zaprtih ameriških novinark. "Severna Koreja si želi boljših odnosov z ZDA. Da bi se to zgodilo, pa morajo imeti najprej trden odnos z Južno Korejo," meni Čo Mjung Čul, strokovnjak za Severno Korejo na Korejskem inštitutu za mednarodno gospodarsko politiko v Seulu.

Sankcije stiskajo Kima ob zid
Odnosi med obema Korejama, ki sta, tehnično vzeto, na bojni nogi že več kot pol stoletja, so postali vse bolj žolčni, potem ko je pred letom in pol na oblast v Južni Koreji stopil konservativni Li Mjung Bak.

Ta je izdatni pomoči severni sosedi naredil konec oziroma ji je postavil pogoj, da se odreče svojemu jedrskemu programu. Sever trdi, da potrebuje svoj jedrski arsenal, dokler bodo ameriške sile na Jugu.

A trmasto vztrajanje pri oboroževanju je Pjongjangu prineslo nove sankcije ZN-a, ki v revni državi že terjajo svoj dolg. 23 milijonov prebivalcev je nenehno na robu lakote, prihajajoča žetev pa naj bi bila ponovno slaba. Tudi Kim si očitno težko privošči, da mednarodna skupnost državi popolnoma obrne hrbet.