KIm Džong Un ne popušča. Foto: Reuters
KIm Džong Un ne popušča. Foto: Reuters
Varnostni svet
Varnostni svet je soglasno potrdil ostrejše sankcije proti Pjongjangu. Foto: EPA
Severna Koreja
Severna Koreja se še ni uradno odzvala na poziv Južne Koreje k pogovorom. Foto: Reuters

"Svojega samoobrambnega jedrskega zastraševanja ne bomo dali na pogajalsko mizo, medtem ko dobivamo grožnje iz ZDA," je poudaril Pjongjang. "Ne bomo naredili koraka nazaj pri krepitvi svoje jedrske moči."

"Pripravljeni smo se maščevati s tisočkrat obsežnejšimi akcijami, da bi ZDA plačale za svoje nasilje nad našo državo in ljudmi," še piše v sporočilu za javnost, v katerem Pjongjang dodaja, da si sovražniki delajo utvare, če mislijo, da lahko Severno Korejo prestrašijo s sankcijami. "Dokler bodo ZDA vztrajale pri svoji sovražni politiki in jedrskem izsiljevanju, se ne bomo niti za centimeter premaknili s svoje poti krepitve jedrske sile."

Prepoved izvoza in delovnih dovoljenj
Nove, doslej najostrejše sankcije Varnostnega sveta Severni Koreji prepovedujejo izvoz premoga, železa, svinca in morske hrane, državam članicam ZN-a pa uvoz teh surovin iz Severne Koreje. Državam članicam prepovedujejo tudi izdajanje delovnih dovoljenj Severnim Korejcem, sklepanje novih partnerstev in sodelovanja s podjetji iz Severne Koreje, obstoječa partnerstva pa ne smejo dobivati dodatnih naložb.

Resolucija, ki jo je soglasno podprlo vseh 15 članic VS-ja, tudi širi seznam materialov za dvojno uporabo (civilno in vojaško), s katerimi je prepovedano trgovati, ladjam, ki bodo kršile sankcije, pa prepoveduje pristajanje v svetovnih pristaniščih. Resolucija poziva k sodelovanju z Interpolom za uveljavljanje prepovedi potovanj Severnih Korejcev pod sankcijami.

Varnostni svet ZN je doslej proti Severni Koreji zaradi jedrskega in raketnega programa sprejel šest resolucij s sankcijami. Najnovejša najostreje obsoja zadnje raketne preizkuse in tako kot prejšnje poziva k popolni, dokazljivi in nepovratni opustitvi jedrskega in raketnega programa. VS ZN ob tem v resoluciji izraža obžalovanje, da Severna Koreja tiste redke vire, ki jih ima, na veliko preusmerja v oborožitvene programe, medtem ko več kot polovica prebivalstva nima dovolj hrane in zdravstvene nege, četrtina pa je nedohranjena.

"Neiskren" pogovor severa in juga
Medtem je v Manili ob robu srečanja Aseana (Združenja držav jugovzhodne Azije) južnokorejska zunanja ministrica Kang Kjung Va nenapovedano in na kratko govorila in se rokovala s severnokorejskim kolegom Ri Džong Hojem, ki naj bi poziv Južne Koreje k pogovorom označil za "neiskren". Ri je po besedah južnokorejske ministrice poziv Južne Koreje iz prejšnjega meseca zavrnil, kar naj bi bilo po njenih besedah povezano s stopnjevanjem sankcij proti Severni Koreji.

Seul je sicer predlagal nove pogovore, da bi zmanjšali napetosti in obnovili ponovne združitve družin, ločenih v korejski vojni. Pjongjang še ni podal uradnega odziva, poroča BBC.

Zunanji minister Kitajske, glavne zaveznice Severne Koreje, Vang Dži je novinarjem dejal, da meni, da Pjongjang "ni povsem zavrnil pozitivnih predlogov Južne Koreje", ki jih podpira tudi Peking.

Srečanja Aseana se udeležuje tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki je glede sobotne soglasne odločitve o sankcijah dejal, da to pomeni, da v mednarodni skupnosti ni razlik v želji, da Severna Koreja preneha izvajati svoje raketne preizkuse. Sankcije sta tako podprli tudi Rusija in Kitajska.

V nedeljo sta o Severni Koreji po telefonu govorila tudi ameriški predsednik Donald Trump in njegov južnokorejski kolega Mun Dže In. Strinjala sta se, da je Severna Koreja "huda in vse večja neposredna grožnja ZDA, Južni Koreji, Japonski in večini držav po svetu", so sporočili iz Bele hiše.