Dobra volja Kim Džong Una po  novem poskusu izstrelitve balistične rakete. Foto: Reuters
Dobra volja Kim Džong Una po novem poskusu izstrelitve balistične rakete. Foto: Reuters
Nikki Haley
Nikki Haley je prepričana, da je bilo besed dovolj in da so na vrsti dejanja. Foto: Reuters

Severna Koreja je v petek drugič v mesecu dni navkljub vsem prepovedim in opozorilom izstrelila medcelinsko balistično raketo. Potezo Pjongjanga je mednarodna skupnost znova obsodila, med drugim so režim kritizirali ZDA, Kitajska, Japonska in Južna Koreja. A ameriška diplomacija meni, da je časa za besedna opozorila zmanjkalo.

"Še ena resolucija Varnostnega sveta ne bi v ničemer povečala pritiska na Severno Korejo, zato ne bi imela nikakršne vrednosti. V bistvu bi bila korak nazaj, saj bi severnokorejskemu diktatorju sporočila, da ga mednarodna skupnost ni pripravljena resneje izzvati. Čas je, da se Kitajska odloči, ali je končno pripravljena narediti pomemben korak. Časa za besede ni več," je bila ostra veleposlanica ZDA pri ZN-u Nikki Haley ki je tako podkrepila nedavne izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je izjavil, da ga je Kitajska "zelo razočarala".

"Naši neumni pretekli voditelji so dovolili Pekingu, da je s trgovino zaslužil na stotine milijard dolarjev, a ni naredil ničesar, da bi nam pomagal pri Severni Koreji. Samo besede," je tvitnil Trump v soboto.

Kitajski veleposlanik pri ZN-u Lju Džiej se je v zvezi s tem odzval, rekoč, da je na ZDA in Severni Koreji, da poskušata umiriti strasti in se znova vrneta k pogajanjem o jedrski razorožitvi, in ne na Kitajski. "Ne glede na to, kako sposobna je Kitajska, njen trud ne bo rodil praktičnih rezultatov, ker je to odvisno od obeh glavnih strank," je še dodal.

Iz Kremlja pa so sporočili, da je prelaganje krivde za nastali položaj s Severno Korejo na Kitajsko in Rusijo povsem brez osnove.

Z Abejem o nadaljnjih ukrepih
Trump se je po novem severnokorejskem poskusu pogovarjal z japonskim premierjem Šinzom Abejem, s katerim sta se dogovorila o nujnosti nadaljnjih ukrepov proti Pjongjangu. Po poročanju medijev sta obljubila nadaljnji gospodarski in diplomatski pritisk na Severno Korejo. Trump je ob tem tudi potrdil trdno obvezanost ZDA za obrambo Japonske in Južne Koreje pred kakršnim koli napadom z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki jih imajo na voljo ZDA.

Abe je dejal, da v celoti soglaša s predsednikom Trumpom, da so nujni nadaljnji ukrepi. Dodal je, je Severna Koreja kljub vedno novim prizadevanjem za mirno rešitev tudi na mednarodni ravni "enostransko položaj privedla do stopnjevanja". "Kitajska, Rusija in ostala mednarodna skupnost se morajo resno zavedati tega dejstva in s svoje strani povečati pritisk na Severno Korejo," je še zahteval japonski premier.

Abe in Trump nista govorila o morebitni uporabi vojaške sile.