Severna Koreja je v javnosti sprožila kampanjo za mobilizacijo množic za pomoč na poljih. Foto: Reuters
Severna Koreja je v javnosti sprožila kampanjo za mobilizacijo množic za pomoč na poljih. Foto: Reuters
Severna Koreja
Riževa polja morajo biti delno pod vodo. Foto: Reuters

Po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA je kar 30 odstotkov riževih polj opustošenih zaradi pomanjkanja padavin. "V Demokratični ljudski republiki Koreja se nadaljuje najhujša suša v sto letih in povzroča škodo v poljedelstvu," je poročala KCNA.

Severna Koreja ima v poletnem obdobju pogosto težave zaradi suše ali poplav, vendar jim je v zadnjih letih uspelo zmanjšati škodo s sodobnimi kmetijskimi metodami in z zamenjavo pridelkov na poljih.

Po podatkih Svetovnega programa ZN-a za hrano zaradi resnih težav pri oskrbi z njo skoraj tretjina otrok, ki so mlajši od pet let, trpi za podhranjenostjo.

Danski veleposlanik v Južni in Severni Koreji je za agencijo Reuters povedal, da je med obiskom na severu Korejskega polotoka prejšnji mesec "jasno videl" napore oblasti pri soočanju s sušo.

Pjongjang je sprožil kampanjo, s katero javnost spodbujajo za pomoč na poljih, medtem ko podeželje oskrbujejo z vodnimi črpalkami in namakalnimi sistemi.

Da je kriza očitno res huda, dokazujejo tudi poročanja v državnih medijih, čemur v preteklosti nismo bili priča. To po mnenju poznavalcev mogoče kaže, da si država želi zunanje pomoči.

Koordinator ZN-a za Severno Korejo Ghulam Isaczai je maja opozoril na perečo krizo zaradi lanske suše, ki je nastala zaradi najmanj padavin v zadnjih treh desetletjih. Vseeno je prepričan, da posledice ne bodo tako hude kot ob podobnih naravnih katastrofah v preteklosti, saj so kmetje bolje pripravljeni in so poskrbeli tudi za zaloge.

Milijon žrtev v 90 letih
V 90. letih prejšnjega stoletja se je država spopadala s hudo lakoto, ki naj bi po nekaterih najbolj črnogledih podatkih zahtevala kar milijon smrtnih žrtev. Od takrat je bila odvisna od tuje humanitarne pomoči, ki pa je v zadnjih letih upadla zaradi omejitev za humanitarne delavce in prepovedi nadzora nad razdeljevanjem pomoči v hrani.

Severna Koreja je zaradi jedrskih poskusov in razvijanja balističnih raket pod sankcijami mednarodne skupnosti.

ZN je aprila pozval k zbiranju 111 milijonov dolarjev pomoči za Severno Korejo, da bi tako pokrili humanitarne potrebe za letos. Pomoč ZN-a za državo je lbila ani le še 50 milijonov dolarjev, potem ko je bila leta 2004 še 300 milijonov dolarjev.

Suša je prizadela tudi južno sosedo, še posebej njene severne dele, ki je bilo za polovico manj padavin od letnega povprečja.