Južnokorejci so po mednarodni preiskavi obtožili Severno Korejo, da je s torpedom s podmornice potopila ladjo in ubila 46 mornarjev. Foto: EPA
Južnokorejci so po mednarodni preiskavi obtožili Severno Korejo, da je s torpedom s podmornice potopila ladjo in ubila 46 mornarjev. Foto: EPA

Na Južno Korejo je Pjongjang naslovil tudi zahtevo, naj preda dokaze, ki naj bi potrjevali, da je severnokorejski torpedo potopil južnokorejsko ladjo Čeonan.

"Ni razlogov, da Južna Koreji ne bi sprejela skupine inšpektorjev severnokorejske komisije za obrambo, če so rezultati dozdajšnje preiskave objektivni in znanstveni, kot to trdi južna stran," je v sporočilu, ki ga je poslal Južni Koreji, poudaril severnokorejski obrambni minister Kim Jong Čun.
Torpedo glavni dokaz
Mednarodna preiskava pod vodstvom Južne Koreje je v četrtek objavila, da obstajajo nedvoumni dokazi, da je severnokorejski torpedo 26. marca v Rumenem morju potopil južnokorejsko korveto. V nesreči južnokorejske vojaške ladje je umrlo 46 mornarjev.

Kršeno premirje iz leta 1953?
Preiskavo o vzrokih nesreče pa je uvedlo tudi poveljstvo Združenih narodov v Južni Koreji. Predstavniki 11 držav, Južne Koreje, ZDA, Velike Britanije, Kanade, Avstralije, Francije, Nove Zelandije, Turčije, Danske, Švice in Švedske, naj bi proučili ugotovitve mednarodne preiskave o vzrokih potopitve južnokorejske vojaške ladje. Hkrati naj bi tudi ugotovili, ali je Severna Koreja kakorkoli kršila premirje med Korejama. Državi sta uradno še vedno v vojni, ki je na polotoku potekala med leti 1950-1953. Ob koncu sta se nasprotni strani dogovorili le o premierju, medtem ko mirovni sporazum ni bil sklenjen.

Sever že ugovarja preiskavi Združenih narodov
Kot je še dejal, bodo rezultate preiskave najprej predali svojemu poveljniku, ameriškemu generalu Walterju L. Sharpu, nato pa Združenim narodom. Dodal je, da še ni znano, ali bodo rezultate neposredno predali tudi Varnostnemu svetu ZN. Odločitev o tem, kako dolgo naj bi preiskava trajala, še ni bila sprejeta, je še povedal Kim. Južnokorejski mediji pa so, sklicujoč se na neimenovane vire poročali, da pričakujejo rezultate preiskave v začetku junija. Severna Koreja je preiskavo ZN že označila za "napačen korak".