Območje je zelo težko dostopno, zato posledice potresa še niso znane. Foto: Reuters
Območje je zelo težko dostopno, zato posledice potresa še niso znane. Foto: Reuters

Po navedbah ameriškega geološkega inštituta je bilo žarišče potresa okoli 90 kilometrov južno od kraja Porgera v provinci Enga na globini 35 kilometrov. Oblasti so na območje žarišča potresa v notranjosti te gorate otoške države napotile reševalne ekipe, prebivalce pa posvarile pred popotresnimi sunki. Po glavnem potresu so zaznali še 13 popotresnih sunkov z magnitudo 5,0. Opozorila pred cunamijem niso izdali.

Predstavnik geofizikalnega observatorija v prestolnici Port Moresby je dejal, da imajo nepotrjene informacije o smrtnih žrtvah v kraju Mendi, ki pa jih še preverjajo.

Na območju deluje naftna industrija. Iz družbe Exxon Mobil PNG so sporočili, da so bile v potresu poškodovane stavbe njihovega obrata za predelavo plina, tamkajšnje osebje pa so evakuirali. Delo so prekinile tudi druge družbe v naftnem sektorju.

"Ognjeni obroč"
Papua Nova Gvineja leži na potresno zelo dejavnem območju, na katerem se stikajo tektonske plošče, imenovanem "tihomorski ognjeni obroč", zato se tla tam pogosto tresejo.

Najhujši potres v zadnjih časih je otok prizadel leta 1998, ko je del severne obale uničil cunami, ki se je sprožil po potresu z magnitudo 7,0 in v katerem je umrlo 2.200 ljudi.