Medtem ko na severu države in drugod potekajo hudi spopadi, se politiki regionalnih in svetovnih sil dogovarjajo o možnostih za politično tranzicijo in uresničitev lastnih interesov. Foto: EPA
Medtem ko na severu države in drugod potekajo hudi spopadi, se politiki regionalnih in svetovnih sil dogovarjajo o možnostih za politično tranzicijo in uresničitev lastnih interesov. Foto: EPA
Beguncev bo po podatkih ZN-a kmalu več kot milijon. Samo v Jordaniji (na fotografiji begunsko taborišče severovzhodno od Amana) je več kot 300.000 sirskih beguncev. Foto: EPA

Spopadi na obrobju mesta trajajo že od zgodnjega jutra. Po poročanju organizacije sirskih aktivistov s sedežem v Londonu naj bi vojska v več predelih mesta s helikopterji obstreljevala položaje upornikov.

V mestu s strateškim položajem blizu turške meje živi sicer 240.000 ljudi, od začetka spopadov v državi pred skoraj dvema letoma pa se je tja pred nasiljem zateklo že več tisoč ljudi.

Kot poroča BBC, so spopadi potekali tudi v mestu Alep, uporniški enklavi Daraji in glavnem mestu Damasku. V Alepu naj bi več deset upornikov napadlo glavno policijsko akademijo zunaj mesta. Spopadi pa so v soboto potekali tudi v Daraji, jugovzhodno od Damaska, ki jo želi vojska po več tednih znova zavzeti. Borbe so potekale tudi v Doumi, severovzhodno od Damaska.

Sirski zunanji minister Valid Al Moalem je medtem prispel na obisk v Iran. O razmerah v Siriji se Al Moalem pogovarja z iranskim kolegom Alijem Akbarjem Salehijem in vodjo vrhovnega sveta za nacionalno varnost Saedom Džalilijem. Uradni Teheran je sicer eden redkih podpornikov režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Sirija in Iran sta ZDA obtožila dvojnih standardov zaradi ameriške napovedi pošiljanja pomoči v obliki hrane in zdravil upornikom z namenom vreči Al Asada z oblasti. To bo po mnenju Sirije in Irana zgolj podaljšalo konflikt.

ZN: Več kot milijon beguncev
V sirskem konfliktu je od njegovega začetka marca leta 2011 po podatkih Združenih narodov umrlo več kot 70.000 ljudi. ZN pa ocenjuje tudi, da bo število sirskih beguncev prihodnji teden preseglo milijon, vendar je beguncev verjetno še več, saj agencija ZN-a za begunce v to statistiko ni vštela beguncev, ki se niso registrirali.

Obama in Putin: Potrebna je politična tranzicija
Ameriški in ruski predsednik, Barack Obama in Vladimir Putin, sta po telefonu govorila o razmerah v Siriji. Strinjala sta se, da so potrebni napredek v politični tranziciji in nove iniciative za končanje nasilja v državi, je po poročanju Al Jazeere sporočila Bela hiša.

V petek sta se srečala ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Oba predsednika sta pozdravila "vsebinske in konstruktivne konzultacije" obeh ministrov glede politične tranzicije v Siriji, so sporočili iz Washingtona. Več o vsebini njunega pogovora ni znano. ZDA sicer vztrajajo, da mora Bašar Al Asad oditi, Rusija pa meni, da to ne bi smel biti pogoj za pogajanja o sporazumu.

Bela hiša je medtem potrdila, da se bo Obama septembra udeležil vrha skupine G20 v Sankt Peterburgu, že junija pa se bo ob robu srečanja vrha skupine G8 v Severni Irski srečal s Putinom.