Kerry je pred prihodom v London napovedal, da bo na svoji prvi uradni turneji predvsem v vlogi poslušalca. Foto: EPA
Kerry je pred prihodom v London napovedal, da bo na svoji prvi uradni turneji predvsem v vlogi poslušalca. Foto: EPA

Sirska opozicija je namreč v soboto sporočila, da se ne bo udeležila srečanja v Rimu v znamenje protesta proti molku mednarodne skupnosti v zvezi z zločini, ki se dogajajo sirskemu ljudstvu.

"Pozivam sirsko opozicijo, naj se nam pridruži iz praktičnega razloga, da nas bo seznanila z razmerami," je na novinarski konferenci z vodjo britanske diplomacije William Haguom dejal Kerry. "To bo dobra priložnost, da premislimo, kaj lahko še naredimo," je dodal.

Zatrdil je, da ZDA ne prihajajo v Rim samo govorit, temveč se želijo odločiti o tem, kako naprej. "Predsednik Obama me pošilja v Rim, ker ga skrbi. Razmišlja o ukrepih, ki jih lahko sprejmemo," je dejal Kerry.

Skupina prijateljic Sirije sicer združuje kakih sto zahodnih in arabskih držav ter mednarodnih organizacij in predstavnikov sirske opozicije.

Kerry in Hague sta po poročanju BBC govorila tudi o Iranu oziroma njegovem jedrskem programu, pri čemer je ameriški državni sekretar poudaril, da okno priložnosti za diplomatsko rešitev ne bo večno odprto. "Ampak danes je odprto," je dodal.

Dejal je, da je še vedno čas, a le če bo Iran prišel za pogajalsko mizo in se pogajal v dobri veri. "Izbira je v rokah Irancev. In upamo, da se bodo odločili prav," je opozoril Kerry.

London je prva postaja Kerryjeve prve turneje, od kar je konec januarja prevzel položaj vodje ameriške diplomacije. Do 6. marca bo v okviru turneje obiskal še Berlin, Pariz, Rim, Ankaro, Kairo, Rijad, Abu Dabi in Doho. V Berlinu se bo srečal tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

V Veliki Britaniji, najtesnejši ameriški zaveznici v Evropi, se je Kerry davi sestal tudi s premierom Davidom Cameronom in vodjo zunanje obveščevalne službe MI6 Johnom Sawersom.

V uradu britanskega premiera so povedali, da Kerry ni načel vprašanja morebitnega izstopa Velike Britanije iz EU-ja, pred čemer so jo sicer ZDA v preteklih tednih posvarile. Sta pa Cameron in Kerry govorila o pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med Unijo in ZDA, so povedali.

V Nemčiji se bo med drugim srečal z mladimi in razpravljal o čezatlantskih odnosih, posebej pa se veseli obiska v Berlinu, saj je tam odraščal kot otrok ameriškega diplomata. V nemški prestolnici se bo srečal tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

V Parizu bo glavna tema pogovorov sodelovanje v boju proti islamskim skrajnežem v Maliju, medtem ko bo v Rimu sodeloval na srečanju s predstavniki sirske opozicije in drugih držav, ki podpirajo sile proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Sirija bo na dnevnem redu tudi v Ankari. Iz Turčije bo Kerry potoval v Kairo, kjer se bo srečal tudi s predstavniki opozicije in civilne družbe. Sešel se bo tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom El Arabijem. Sledili bodo še postanki v treh arabskih državah - Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih in Katarju. Turneja bo trajala do šestega marca.

Pereče posvojitve ruskih otrok v ZDA
Evropske države so se z naklonjenostjo odzvale na imenovanje Kerryja za državnega sekretarja ZDA, precej manj navdušenja pa je bilo v Rusiji. Kerryju je šele konec preteklega tedna na telefon uspelo priklicati ruskega kolega Lavrova. Ob tem sta se ministra dogovorila, da se bosta prvič sestala že ta torek v Berlinu.

V ospredju njunih pogovorov naj bi bila smrt triletnega ruskega dečka Maksima Kuzmina, ki ga je skupaj z njegovim mlajšim bratom posvojil ameriški par. Rusija zato zdaj zahteva razveljavitev posvojitve in vrnitev Maksimovega brata v domovino.

John Kerry je nekdanji senator iz Massachusettsa, leta 2004 je bil tudi demokratski predsedniški kandidat. V senatu je bil skoraj tri desetletja član odbora za zunanjo politiko.