Sirske oblasti vztrajajo, da se bo ofenziva v Homsu nadaljevala, vse
Sirske oblasti vztrajajo, da se bo ofenziva v Homsu nadaljevala, vse "dokler ne bosta vzpostavljena mir in red v mestu". Foto: EPA
Sirija vse globlje v državljanski vojni

Sirske varnostne sile so v bombardiranju uporniškega mesta Homs ubile najmanj 110 civilistov. Medtem ZDA preučujejo možnost posredovanja v Siriji, če bi se Barack Obama odločil za ta korak.

Silovita ofenziva na Homs, ki predstavlja središče upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, traja že šesti dan. Med 110 žrtvami so tudi trupla članov treh družin, ki so jih izvlekli iz ruševin njihovih domov.

Iz mesta prihajajo tudi prva poročila zahodnih novinarjev, ki potrjujejo silovito topniško in tankovsko obstreljevanje ter poulične spopade med uporniško Sirsko svobodno armado in vladnimi silami.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v sredo razkril, da Arabska liga razmišlja o oživitvi opazovalne misije v Siriji. Arabska liga si želi podpore ZN-a, s tem da bi misija postala skupni projekt. Arabske države želijo obnoviti sicer sporni projekt, saj so se spopadi v Siriji po umiku opazovalcev močno zaostrili.

"Pred vojaško rešitvijo ostaja diplomatska"
V Pentagonu so začeli proučevati, kakšne so možnosti posredovanja v Siriji, če bi se predsednik ZDA Barack Obama morda odločil za ta korak.

Po rusko-kitajskem vetu na novo resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi zahtevala konec nasilja v Siriji, kjer že od marca lani poteka upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, naj bi v ZDA začeli iskati druge možnosti.

Predsednik Obama je za televizijo NBC v nedeljo prav tako povedal, da je treba zadevo rešiti brez vojaškega posredovanja od zunaj, kar je po njegovem mnenju mogoče.

Načrtovanje možnega napada v polnem teku
Kljub temu pa naj bi Pentagon in centralno poveljstvo ameriške vojske začela pregledovati zmogljivosti v regiji, če bi se predsednik odločil za pomoč vojske. Pri tem gre za humanitarno pomoč, podporo opozicijskim skupinam ali pa tudi vojaške napade, ki so sicer najmanj verjetni.

Pritiski na administracijo, naj bolj pomaga sirski opoziciji, prihajajo tudi iz kongresa. Vplivni republikanski senator John McCain je tako menil, da bi morali začeti oboroževati nasprotnike režima predsednika Bašarja Al Asada. Prav tako bi v Siriji nemudoma posredovali vsi republikanski kandidati za predsedniško nominacijo, seveda z izjemo Rona Paula, ki bi nasprotno umaknil skoraj vso vojsko iz tujine.

CNN poroča, da je sicer še vedno v ospredju diplomacija, kar je za televizijo potrdila tudi veleposlanica ZDA pri ZN-u Susan Rice. "Preden začnemo govoriti o vojaških opcijah, želimo zagotoviti, da smo izčrpali vse politične, gospodarske in diplomatske možnosti," je poudarila Riceova, ki je bila med najbolj ogorčenimi po glasovanju v Varnostnem svetu, in obtožila Ruse in Kitajce, da je odslej na njihovih rokah kri sirskih protestnikov.
Sirija vse globlje v državljanski vojni