Uporniški dezerterji in opozicijske skupine trdijo, da Homs prestaja najhujše obstreljevanje in spopade od začetka protestov proti predsesndiku Bašarju al Asadu. Foto: Reuters
Uporniški dezerterji in opozicijske skupine trdijo, da Homs prestaja najhujše obstreljevanje in spopade od začetka protestov proti predsesndiku Bašarju al Asadu. Foto: Reuters
Sirija
Privrženci Asada so v torek pripravili navdušen sprejem ruskemu zunanjemu ministru. Foto: EPA
Sirija vse globlje v državljanski vojni

Aasad je med torkovim obiskom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova zatrdil, da si želi končati 11-mesečno nasilje v državi in je odprt za dialog z vsemi političnimi silami v državi. Lavrov je Damask obiskal, potem ko je Rusija v soboto skupaj s Kitajsko dala veto na sprejetje resolucije o Siriji, ki so jo pripravile arabske države in v njej Asada pozvale k odstopu.

Kljub spravljivim besedam Asada pa skušajo njegove sile še naprej nasilno streti protirežimske proteste, v katerih je bilo od začetka nasilja marca lani ubitih okoli 6.000 ljudi, med njimi nekaj sto otrok.

Tarča napada vladnih sil in z njimi povezanih milic je bilo znova mesto Homs, ki je postalo središče upora proti 40-letni vladavini Asadove družine na čelu Sirije.

V sredo zjutraj so bili prebivalci Homsa znova priča siloviti ofenzivi oboroženih sil na mesto, v kateri je umrlo najmanj 47 civilistov. Tanki so vdrli v sosesko Inšahat in se približali soseski Bab Amro, kjer je bilo samo v zadnjih dveh ubitih 150 ljudi.

Damask nadaljuje boj s "teroristi"
Sirski observatorij za človekove pravice je poročal, da so pripadniki milice, ki je zvesta režimu Asada, na obrobju opoziciji privržene soseske vdrli v domove treh neoboroženih družin in ubili najmanj 20 civilistov.

Sirska vlada je vnovič zatrdila, da bo nadaljevala operacijo v Homsu, "da bi območje očistila terorističnih skupin", ki jih Asadov režim tudi sicer krivi za nasilje v državi.

Aktivisti iz uporne južne province Dara pa so sporočili, da so sirske sile danes začele obsežno ofenzivo na več območjih v provinci, ki je odgovor na številne dezerterje iz vojske.

Lavrov: Rešitev naj Sirci poiščejo sami
Zaradi nadaljevanja krvavega zatiranja protestov sirska opozicija ne verjame zagotovilom Asada, ki jih je dal Lavrovu, in sporoča, da je prepozno za predsednika, da bi zdaj ponujal kompromis. "Nemogoče je, da bi Asad vladal po bombardiranju svojih mest in vasi," je dejal opozicijski vodja v izgnanstvu Kamal Al Labvani.

Dan po svoje obisku v Damasku je Lavrov dejal, da se ne sme vnaprej določati izidov političnega dialoga v Siriji, ob tem pa pozval države, ki imajo vpliv na sirsko opozicijo, naj pritisnejo na Asadove nasprotnike in jih prepričajo, da začnejo dialog z vlado.

Šest držav Sveta za zalivsko sodelovanje se je zaradi "množičnega pokola" neoboroženih civilistov v Siriji v torek odločilo izgnati veleposlanike Sirije, svoje pa odpoklicati iz Damaska. Zaradi stopnjevanja nasilja oblasti so Francija, Velika Britanija, Belgija, Italija, Nizozemska in Španija poklicale na posvet svoje veleposlanike v Siriji. ZDA pa so svoje veleposlaništvo v Damasku zaprle.

Sirija vse globlje v državljanski vojni