Robert Ford je bil prvi veleposlanik, ki so ga ZDA poslale v Sirijo v več kot petih letih. Foto: EPA
Robert Ford je bil prvi veleposlanik, ki so ga ZDA poslale v Sirijo v več kot petih letih. Foto: EPA

Z ameriškega veleposlaništva v Damasku so sporočili, da je veleposlanik Robert Ford iz varnostnih razlogov za nedoločen čas zapustil državo, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner pa je pojasnil, da je Ford državo zapustil zaradi resnih groženj njegovi osebni varnosti. Povedal je še, da so se v Washingtonu odločili, da bodo Fordu odobrili dopust, saj naj bi bili zaskrbljeni za njegovo osebno varnost, da pa to ne pomeni uradnega odpoklica.

Fordova vrnitev naj bi bila po Tonerjevih besedah odvisna od "ocene hujskanja sirskega režima in od ocene varnostnih razmer v državi". "Upamo, da bo sirski režim prenehal z grožnjami veleposlaniku Fordu," je še povedal Toner. Ford je v Damask sicer prispel januarja letos in je prvi ameriški veleposlanik v Siriji po več kot petih letih.

Ford oster kritik nasilja nad protestniki
Ford je zadnje mesece ostro kritiziral nasilno zatrtje protirežimskih protestov s strani vladajočega režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, vladajoči režim pa je ujezil tudi z obiski nekaterih mest, ki veljajo za utrdbe prodemokratičnega gibanja v Siriji, s katerimi je izkazal svojo solidarnost s protestniki in nasprotovanje zatrtju protestov.

Privržence Al Asada je Ford sicer razjezil tudi s svojimi srečanji s predstavniki sirske opozicije, zato je bil v zadnjih mesecih tarča ostrih kritik s strani Asadovih privržencev, ki mu očitajo, da pomaga podpihovati nasilje v državi.

Iz Washingtona odšel sirski veleposlanik
V odgovor na potezo Washingtona je Sirija iz ZDA odpoklicala svojega veleposlanika Imada Mustafo, ki je že odpotoval iz države. Damask trdi, da so ga poklicali na konzultacije.

Nasilje v državi se nadaljuje
Iz Sirije medtem poročajo o nadaljevanju nasilja vladnih sil, ki so ubile najmanj šest ljudi v mestu Homs, v spopadih med vojsko in dezerterji v več delih države pa naj bi bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi vojak. Protesti proti Asadovi vladavini so se začeli marca letos na jugu države in se počasi razširili po vsej državi, v spopadih pa je po poročanju aktivistov umrlo že več kot 3.000 ljudi.