Se Siriji obeta
Se Siriji obeta "prepoved območja letenja" po zgledu Libije? Pritiski Zahoda in tudi zahteve sirske opozicije se stopnjujejo. Foto: EPA
Pogreb ubitih vojakov - Homs.
O protestih in spopadih v Siriji ni veliko preverljivih podatkov. Po informacijah se v zadnjih tednih množijo dezertacije iz vojske, ki ima hkrati čedalje več žrtev. Foto: EPA

Sirska državna televizija je razglasila amnestijo za vse, ki se bodo odločili predati orožje, a nasilna kampanja proti protestnikom se kljub temu nadaljuje in je v petek zahtevala najmanj pet novih žrtev in več ranjenih.

"Notranje ministrstvo poziva vse, ki imajo orožje, so ga prodajali, širili, kupovali ali financirali njegov nakup ter sami niso zagrešili nobenega umora, da svoje orožje predajo na najbližji policijski postaji v svojem okrožju," so sporočili s sirskega notranjega ministrstva. Kot so dodali, bodo vsi, ki se bodo odzvali na poziv, ki velja do 12. novembra, pomiloščeni in bodo ostali svobodni.

ZDA proti predaji orožja
Ameriško zunanje ministrstvo je Sircem odsvetovalo predajo. "Nikomur ne bi svetovala, da se v tem trenutku preda režimu," je v Washingtonu dejala predstavnica State Departmenta Victoria Nuland in dodala, da je to že četrta amnestija, ki so jo v zadnjih nekaj mesecih razglasile sirske oblasti.

Nasilno obračunavanje s protestniki se je medtem danes v Siriji nadaljevalo. V Homsu so varnostne sile po navedbah sirskih aktivistov za človekove pravice ubile štiri osebe, štiri pa ranile. Še enega civilista so Al Asadove sile ubile, pet pa ranile v Kanakerju blizu Damaska, streljale pa so tudi na protestnike v Deir al Zuru.

Dogovor z Arabsko ligo še na papirju
Protestniki v več mestih zahtevajo, da Arabska liga prizna, da Al Asad ne namerava držati dane besede, izražene v dogovoru z ligo. Ta je v sredo v Kairu s sirskim režimom dosegla dogovor o končanju nasilja nad protirežimskimi protestniki in začetku dialoga z opozicijo. Od nedavnega dogovora so se razmere le še poslabšale. Opozicijsko gibanje za gradnjo sirske države je zato v noči na petek tudi vse prebivalce Sirije pozvalo, naj z vseh strani dokumentirajo vsak strel, vsako aretacijo in vsako ugrabitev civilistov. Podatke nameravajo potem posredovati Arabski ligi.

Protesti proti dolgoletnemu režimu Baširja Al Asada v Siriji sicer trajajo vse od marca, zaradi nasilnega obračunavanja vladnih sil s protestniki pa je do zdaj umrlo več kot 3.000 oseb, večinoma civilistov.