Sirski Kurdi nadzirajo precejšen del severa Sirije ob meji s Turčijo. Zdaj želijo vojaške osvojitve iz sirske državljanske vojne unovčiti s politično tvorbo. Foto: Reuters
Sirski Kurdi nadzirajo precejšen del severa Sirije ob meji s Turčijo. Zdaj želijo vojaške osvojitve iz sirske državljanske vojne unovčiti s politično tvorbo. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Viktor Bondarev
Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju odlikoval vojake, ki so sodelovali v operacijah v Siriji. Na fotografiji Putin in poveljnik ruskega letalstva Viktor Bondarev. Foto: Reuters

Kot je poročal visoki predstavnik sirskih Kurdov Idris Nasan, so načrt o federalizaciji območja podprli na četrtkovi konferenci v pokrajini Hasake na severovzhodu Sirije. Konference se je udeležilo približno 200 delegatov iz različnih etničnih in verskih skupin, ki predstavljajo glavnino kurdske skupnosti v Siriji in njihovih zaveznikov.

Avtonomija za tri enklave na severu Sirije
Federalni sistem naj bi veljal predvsem na območju treh enklav na severu Sirije na meji s Turčijo, kjer je kurdska Stranka demokratične unije (PYD) že konec leta 2013 razglasila avtonomijo. Gre za območja kantonov Kobane in Efrin v pokrajini Alep ter za kraj Džazira v pokrajini Hasake.

Območja okoli mest Kobane in Džazira na vzhodu in v osrednjem delu severa Sirije so že fizično povezali, potem ko so od tam pregnali borce skrajne skupine Islamska država. Efrin pa za zdaj ostaja enklava, čeprav se tudi od tam sile IS-ja že počasi, a vztrajno umikajo.

Sirska vlada in opozicija proti načrtom Kurdov
Načrti kurdskega PYD-a, ki sicer ne sodeluje na mirovnih pogovorih med sirsko vlado in opozicijskimi skupinami v Ženevi, so že naleteli na nasprotovanje tako režima predsednika Bašarja Al Asada kot tudi opozicije. Današnja deklaracija Kurdov "nima nobene pravne osnove" in je brez pomena, je za sirsko tiskovno agencijo Sana povedal visok predstavnik sirskega zunanjega ministrstva. V opozicijski Nacionalni koaliciji pa so menili, da gre za "poskus vzpostavljanja entitet, regij oz. administracij, ki uzurpira voljo sirskega ljudstva", povzema francoska tiskovna agencija AFP. Na predlog Kurdov so se odzvale tudi ZDA in ga zavrnile: "Zavzemamo se za enotno, nesektaško Sirijo, ki je ne bo vodil Bašar Al Asad."

Rusija lahko hitro okrepi svoje sile v regiji
Medtem pa je ruski predsednik Vladimir Putin v Moskvi sporočil, da lahko Rusija v nekaj urah znova okrepi svojo navzočnost v Siriji, potem ko je v torek začela umik dela svojih zračnih sil, ki so od konca septembra lani z napadi pomagale Al Asadovemu režimu in pripomogle k njegovemu obstanku.

Putin računa na zdravo pamet vpletenih
"Če bo potrebno, lahko Rusija dobesedno v nekaj urah okrepi svojo navzočnost v regiji na raven, ki jo zahteva razvoj dogodkov, in uporabi celoten sklop možnosti, ki ga imamo na razpolago,"
je dejal Putin in dodal, da si tega ne želijo, saj da vojaška eskalacija ni njihova izbira. "In zato polagamo upe v zdravo pamet vseh strani, v zavezo mirovnemu procesu tako sirskih oblasti kot opozicije," je sklenil Putin, ki je v Moskvi odlikoval okoli 700 častnikov in vojakov, ki so se borili v Siriji.

De Mistura: Razlike med vlado in opozicijo velike
V Siriji, ki je razdejana po petletni državljanski vojni, od 27. februarja vlada krhko premirje. Sirska vlada in opozicija sta medtem v Ženevi začeli pogajanja, a za skupno mizo še nista sedli, saj je glavni pogajalec sirske vlade Bašar Al Džafari glavnega opozicijskega pogajalca Mohameda Aluša označil za terorista. Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) za Sirijo Staffan de Mistura je povedal, da so razlike med sirsko vlado in opozicijo velike, a se strinjajo o tem, da je treba ohraniti teritorialno celovitost Sirije. Oboji zavračajo federalizacijo države.

Hudna - Globus na TV SLO 1
V teh dneh mineva pet let od začetka ene najbolj krvavih državljanskih vojn, ki je v Siriji v beg pognala več kot 10 milijonov ljudi in zahtevala že skoraj 300.000 človeških življenj. Bodo mirovna pogajanja obrodila sadove in se bo krhko premierje, ki velja dva tedna, spremenilo v trdnejše premirje in ustavilo tok beguncev iz države? Oddajo si lahko ogledate v celoti spodaj.