Pred vojno največje sirsko mesto je znova v vladnih rokah. Foto: Reuters
Pred vojno največje sirsko mesto je znova v vladnih rokah. Foto: Reuters
Alep
Uporniki bodo lahko Alep zapustili po dogovorjenem koridorju. Foto: Reuters
ZN opozarja, da je v obleganem mestu še vedno ujetih več 10.000 civilistov. Foto: Reuters
Slavje v Siriji ob napovedih, da je vojska tik pred zmago v Alepu. Foto: Reuters
Rusija podpira Bašarja Al Asada, kar ni všeč Zahodu. Foto: Reuters

Pred tem so v sirsko vojno vpletene strani dosegle dogovor o evakuaciji civilistov in upornikov iz vzhodnega Alepa.

"Dosežen je bil dogovor o evakuaciji prebivalcev Alepa, civilistov in borcev z njihovim lahkim orožjem iz obleganih delov vzhodnega Alepa," je sporočil Jaser al Jusef iz političnega urada ene od glavnih sirskih uporniških skupin Nuredin al Zinki in dodal, da bodo dogovor uresničili v nekaj urah.

Za zdaj še ni natančno jasno, ali dogovor predvideva tudi evakuacijo civilistov, saj o tem prihajajo različna poročila. Čurkin je povedal, da dogovor o evakuaciji velja samo za borce, civilisti pa lahko po njegovih besedah ostanejo ali gredo na varnejša območja, kjer jim bodo zagotovili humanitarno pomoč.

"Nihče ne bo škodoval civilistom," je zatrdil in pojasnil, da ruski vojaški svetovalci na terenu niso ugotovili nobenih kršitev mednarodnega humanitarnega prava. "Zdaj bo pod nadzorom sirske vlade, zato ni potrebe, da bi preostali civilisti odšli, saj je zagotovljena humanitarna pomoč," je še dejal ruski veleposlanik.

Ameriška veleposlanica Samantha Power je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a dejala, da odgovornost za ubite civiliste v Alepu nosijo sirska vlada in njeni zaveznici Rusija ter Iran.

Sirska vojska je potrdila, da so dosegli dogovor o premirju v Alepu, v skladu s katerim bodo uporniki v sredo zgodaj začeli umik proti okolici zahodnega Alepa. Dogovor je potrdil tudi vir pri turški vladi, ki je povedal, da gre za rezultat pogajanj med Turčijo in Rusijo, ki sta tudi poroka za dogovor. Kot je še povedal neimenovani vir, bodo lahko civilisti in uporniki z avtobusom odšli proti Idlibu, ki je pod nadzorom upornikov.

Ban poziva k zaščiti civilistov
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost zaradi poročil o grozodejstvih nad večjim številom civilistov v Alepu. Vse strani, še posebej sirsko vlado in njene zaveznice, je pozval, naj storijo vse za zaščito civilistov.

Predstavnik ZN-a za humanitarne zadeve Jan Egeland je predtem dejal, da sta Sirija in Rusija "odgovorni" za vsa grozodejstva, ki so jih zagrešile zanesene zmagovite provladne milice. Sirska vojska je v zadnjih dneh v Alepu močno napredovala in potisnila upornike na rob poraza.

"Generalni sekretar je vznemirjen zaradi poročil o grozodejstvih nad večjim številom civilistov, vključno z ženskami in otroki, v zadnjih urah v Alepu," je dejal Banov predstavnik Stephane Dujarric. "Čeprav poudarja, da ZN teh poročil ne more neodvisno potrditi, pa generalni sekretar prenaša svojo resno zaskrbljenost vsem vpletenim strankam, svojemu posebnemu odposlancu za Sirijo pa je naročil, naj spremlja vse glavne vpletene."

Ujetih še 50.000 ljudi
V obleganem Alepu naj bi ostajalo ujetih še okoli 50.000 ljudi, pri čemer zahodni mediji trdijo, da Rusi zavračajo predlog premorov med obstreljevanjem, da bi tako lahko evakuirali civiliste. Ne ruska ne sirska stran obtožb ne komentirata.

Uporniki so po vladni ofenzivi pred mesecem dni izgubili več kot 90 odstotkov ozemlja, ki so ga nekoč zavzemali v vzhodnem Alepu. V ponedeljek je generalpodpolkovnik Zaid Al Saleh, vodja lokalnega varnostnega odbora sirske vlade, dejal, da uporniki nimajo več veliko časa in da se morajo "predati ali umreti". Ob poročilih, da je vojska blizu zmage, je sirska državna televizija prikazovala posnetke ljudi v Alepu, kako proslavljajo.

Rusija in ZDA na nasprotnih bregovih
Večji del zadnjih štirih let je bil Alep v grobem razdeljen na dva dela – vlada je nadzirala zahodno polovico, uporniki pa vzhodno. Sirskim silam je septembra končno uspelo prodreti na vzhod s pomočjo milic, ki jih podpira Iran, in ruskih zračnih napadov. Po navedbah Rusije je zaradi bojev svoje domove moralo zapustiti 100.000 civilistov, 2.200 upornikov pa se je predalo.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu medtem poroča, da je bilo od sredine novembra v Alepu ubitih najmanj 415 civilistov in 364 upornikov. Še 130 civilistov naj bi bilo ubitih v napadih na zahodni, vladni del.