Iz Sirije beži vedno več ljudi. Foto: Reuters
Iz Sirije beži vedno več ljudi. Foto: Reuters

Sirske varnostne sile so ob podpori tankov v vas Hirbet al Džoz, kamor se je zateklo na tisoče ljudi, ki so zbežali pred nasilnim zatrtjem protivladnih protestov, vdrle zgodaj zjutraj, prebivalci turške obmejne vasi Guvecci pa so dejali, da so videli, kako se meji približujejo vojaki in tanki.

Turško zastavo zamenjali s sirsko
Sirski vojaki so turško zastavo, ki so jo vaščani pred dnevi dvignili v zahvalo Turčiji za gostoljubnost do sirskih beguncev, zamenjali s sirsko. Turška policija je na obrobju vasi namestila vreče peska, dogajanje čez mejo pa opazujejo z daljnogledi.

Analitiki se sprašujejo, kako se bo turška vlada, ki je vse bolj kritična do uradnega Damaska, odzvala na sirsko preganjanje beguncev, ki so domnevali, da so pod turško zaščito.

Sirci bežijo tudi v Libanon
V zasilnih bivališčih na sirski strani meje je prebivalo na tisoče beguncev, ki niso želeli prečkati meje, ker so se bali, da se ne bodo mogli vrniti domov, a so ob prihodu vojske v Hirbet al Džoz vendarle pobegnili čez mejo. Turške oblasti so jim ves čas zagotavljale, da lahko kadar koli prečkajo mejo, če se bo počutili ogrožene.

Povečuje se tudi število sirskih beguncev v Libanonu, kamor jih je samo v zadnjih 24 urah pobegnilo 200, večina iz kraja Hirbet Šati blizu obalnega mesta Tartus.

Več kot deset tisoč beguncev
Množični protesti proti režimu osovraženega predsednika Bašarja Al Asada, na katerih nezadovoljni državljani zahtevajo več svobode in reforme, trajajo že 100 dni. Po nekaterih podatkih je v preteklih nekaj tednih v Turčijo zbežalo približno deset tisoč Sircev. Od začetka protirežimskih protestov v tej državi naj bi bilo ubitih več kot 1.300 ljudi, več tisoč pa so jih oblasti pridržale.