Sirska vojska je po
Sirska vojska je po "desetdnevnem pokolu" zapustila Dero, vstopila pa je v Banijas. Foto: Reuters

Vojska je s tanki v priobalno mesto zgodaj zjutraj vstopila na treh krajih in se napotila proti sunitskim predelom, izogibajo pa se predelom, kjer živi šiitska alavitska manjšina, ki ji pripada tudi družina predsednika Bašarja Al Asada, poročajo aktivisti za človekove pravice. Ob obali Banijasa naj bi bilo polno vojaških ladij.

Po poročanju nekaterih agencij naj bi protestniki oblikovali človeško verigo, da bi ustavili napredovanje vojske. Iz mesta, ki so ga že v petek zapustile številne družine, poročajo o streljanju s težkim orožjem.

Oborožene skupine naj bi ubile vojake
Številni se bojijo, da bo vojska mesto, kjer so demonstranti najvztrajnejši, zavzela podobno, kot je zavzela mesto Dera na jugu in po poročanju aktivistov izvedla pravi pokol. Oblasti trdijo, da so v bližini Banijasa, "središču salafističnega terorizma", oborožene skupine ubile vojake. Salafizem je stroga oblika sunitskega islamizma, ki ga številne vlade enačijo z oboroženimi skupinami, kot je Al Kaida.

ZDA grozijo z dodatnimi ukrepi
Washington je Damask ponovno opozoril, naj konča brutalno zatiranje protestov, in zagrozil z "dodatnimi ukrepi". "ZDA so prepričane, da dejanja sirske vlade proti lastnemu narodu terjajo širok mednarodni odgovor," je zapisala Bela hiša.

ZDA so 29. aprila sprejele odločitev o zamrznitvi premoženja več sirskih predstavnikov, v prvi vrsti Maherja Al Asada, brata predsednika, ki poveljuje četrti diviziji sirske vojske. Te sankcije pa ne zadevajo predsednika Al Asada in ne predvidevajo odpoklica ameriškega veleposlanika iz Damaska, ki je tja prispel šele januarja letos.

Unija napovedala sankcije
Sankcije proti Siriji, kjer so varnostne sile po trditvah očividcev ubile 26 demonstrantov, je napovedala tudi Evropska unija. Od začetka protestov proti režimu Al Asada naj bi umrlo že več kot 800 ljudi. Neodvisnih potrditev teh številk ni, saj tuji novinarji nimajo vstopa v sirijo.