Pozivi h končanju spopadov in svobodnejši Siriji se vrstijo z vseh koncev sveta. Foto: EPA
Pozivi h končanju spopadov in svobodnejši Siriji se vrstijo z vseh koncev sveta. Foto: EPA
V Siriji aretiranih 300 ljudi

Na spletnih straneh so uporniki v ponedeljek zjutraj poročali, da je iz zahodnega predmestja Damaska Muadhamija slišati strele, vojska pa naj bi obkolila območje. Na ulicah mesta naj bi se sprehajali vojaki in se vozili tanki, strelci pa so se razporedili po strehah nekaterih hiš.

Tuje tiskovne agencije so poročale, da so v obmorskem mestu Banias, ki je brez oskrbe z elektriko in brez telekomunikacijskih povezav, med hišnimi preiskavami vladne sile aretirale voditelje protestov, pa tudi številne zdravnike bolnišnice, ki so jo obkolile.

V Homsu naj bi ubili deset delavcev
Sirska vojska je zavzela mesto Homs, kjer je bilo po poročanju sirske tiskovne agencije Sana umorjenih deset delavcev, ki so se z dela v Libanonu vračali v Homs. Umorili naj bi jih pripadniki oborožene tolpe. Pripadniki sirske opozicije dvomijo o tem, saj se jim zdi neverjetno, da bi kdo napadel avtobus z delavci, medtem ko je bilo v bližini na stotine pripadnikov vojske.

Tudi iz mesta Tafas poročajo, da so varnostne sile ubile enega človeka, številne ljudi so aretirali, spopadi pa se nadaljujejo tudi v Deri.

V spopadih umrlo že več kot 600 ljudi
Po navedbah opozicije je bilo od začetka upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada sredi marca ubitih že kakih 600 ljudi, najmanj 8.000 pa so jih zaprli ali jih pogrešajo. Priče poročajo, da imajo vladni vojaki seznam z več sto imeni nasprotnikov režima, ki jih želijo prijeti.

Ker tujih medijev sirske oblasti ne spustijo v državo, se lahko ti zanašajo le na poročila državne tiskovne agencije in poročila z uporniških spletnih strani.

V Siriji aretiranih 300 ljudi