SDF želi zavzeti Rako, dejansko glavno mesto t. i. Islamske države. Raka se nahaja na severu Sirije. Foto: EPA
SDF želi zavzeti Rako, dejansko glavno mesto t. i. Islamske države. Raka se nahaja na severu Sirije. Foto: EPA
YPG
Največ borcev SDF-ja je pripadnikov Kurdskih ljudskih zaščitnih enot (YPG). Foto: EPA

Kot poroča Al Džazira, so pri SDF-ju, ki ga podpirajo ZDA, sporočili, da nameravajo popolnoma obkoliti mesto in presekati pot do drugih oporišč IS-ja v pokrajini Deir az Zor. Kurdski mediji poročajo, da je tiskovni predsednik SDF-ja Džihan Šejk Ahmed dejal, da želijo osvoboditi vasi na vzhodu Rake, pri tem pa naj bi jim pomagali tudi tamkajšnji civilisti. Raka dejansko velja za glavno mesto IS-ja.

Ofenziva se je začela lanskega novembra, poteka pa po delih. Prva faza je potekala s severa, druga pa z zahoda. V tretji sile SDF-ja prodirajo z vzhoda, poroča Al Džazira. SDF je večetnično zavezništvo, v katerem prevladujejo kurdski borci iz Kurdskih ljudskih zaščitnih enot (YPG), vključeni pa so tudi sirski krščanski borci, turkmenske enote in različne arabske frakcije.

Sirske demokratične sile so v soboto sporočile, da njihova ofenziva dobiva vedno več podpore pri mednarodnih koalicijskih silah v obliki zračne podpore za njihove sile na terenu ali pomoči posebnih enot koalicije. V bojih zoper IS na severu Sirije je SDF-ju pomagalo več sto pripadnikov ameriških posebnih enot. Francija pa je junija lani sporočila, da njene posebne enote svetujejo upornikom v tem delu države.

Turčija proti podpori Kurdom
Ameriška podpora SDF-ju povzroča spore ZDA s Turčijo, zaveznico v Natu, ki na YPG gleda kot na podaljšek prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK). PKK se proti turški državi bori že desetletja.

ZDA pravijo, da urjenje in materialno pomoč ponujajo le arabskim elementom v SDF-ju. Prejšnji mesec so jim prvič poslali oklepna vozila za boje za Rako.