V Siriji se ob petkih v zadnjih tednih množični protesti kar vrstijo. Foto: Reuters
V Siriji se ob petkih v zadnjih tednih množični protesti kar vrstijo. Foto: Reuters

Sirske oblasti so se pred tokratnimi protesti zavezale, da vojska ne bo streljala na protestnike, a iz Sirije kljub temu prihajajo poročila o ponovnem nasilju. Mrtve protestnike preštevajo v Deri, središču upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu, predmestju Damaska in v Homsu. Po poročanju borcev za človekove pravice so varnostne sile ponoči streljale tudi na demonstrante v mestu Majdin in ranile štiri ljudi.

Sirske oblasti naj bi v zadnjih dneh nasilje nad protestniki poostrile predvsem na območju, ki meji na Irak, kjer pridelajo večino nafte.

Sirska vojska naj bi se sicer začela umikati iz obmorskega mesta Banijas, v katerega je vdrla v soboto, da bi zatrla tamkajšnji upor. "Potem ko so ponovno vzpostavile varnost, so vojaške divizije začele postopen umik iz Banijasa in njegovih provinc," je sporočil sirski minister za informiranje Adnan Mahmud in dodal, da je vojska končala svoj umik iz Dare, ki ga je začela 5. maja.

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo v nasilnem zatrtju protivladnih protestov v prejšnjih dveh mesecih ubitih med 700 in 850 ljudi. Na stotine, morda celo tisoče ljudi je pristalo v zaporih.